Belföld

Nacsa Lőrinc: Brüsszel minél hamarabb adja meg a jóváhagyást a babaváró támogatásra!

A babaváró támogatás mielőbbi előzetes jóváhagyására szólították fel a kormánypártok az Európai Bizottságot.

Nacsa Lőrinc: Brüsszel minél hamarabb adja meg a jóváhagyást a babaváró támogatásra!
Nacsa Lőrinc: A Fidesz-KDNP és a kormány kiáll a magyar családok mellett
Fotó: MH

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a brüsszeli bizottság előzetes jóváhagyása az előfeltétele annak, hogy július elején elinduljon a családvédelmi akcióterv keretein belül a babaváró támogatás.

Értékelése szerint Brüsszel kettős beszédet folytat, hiszen a bizottság tagadja, hogy megtámadta volna a programot, de valójában pont a brüsszeli bürokrácia gáncsolja azt.

Ezt jegyzőkönyvek is bizonyítják - hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus. Jelezte: előző nap a kormány nyilvánosságra hozta ezeket a dokumentumokat.

Nacsa Lőrinc arra szólította fel a bizottságot: ne alkalmazzon kettős beszédet és tegye világossá, hogy jóváhagyja-e a magyar családokat támogató babaváró támogatást, vagy csak úgy, mint eddig, a jövőben is inkább a migránsok támogatását tartja fontosnak.

A Fidesz-KDNP és a kormány kiáll a magyar családok mellett és mindent megtesz annak érdekében, hogy július 1-jén életbe lépjen a magyar parlament által megszavazott babaváró támogatás, és azt megvédje minden lehetséges eszközzel - jelentette ki.

Az Európai Bizottság szóvivője nem válaszolt arra, hogy kiadnak-e megerősítő levelet a babaváró programmal kapcsolatban

Nem válaszolt az Európai Bizottság szóvivője szokásos déli sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, hogy a testület szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormánynak a babaváró támogatással kapcsolatban.

Margarítisz Szkínász a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a testület nem szándékozik vizsgálatot indítani a babaváró programmal kapcsolatban.

Az uniós bizottság kész arra, hogy az egyes nemzeti intézkedéseket megvitassa a tagállamokkal, de semmiféle állami támogatásra vonatkozó vizsgálatot nem folytat, és nincsenek erre vonatkozó szándékai a babaváró programmal kapcsolatban sem - mondta.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy támogatást nyújtson a fiatal szülőknek és családoknak.

A magyar kormány saját döntése, hogy ilyen támogatást biztosít - tette hozzá.

Mint elmondta, a magyar kormány és az illetékes magyar szervek saját döntésük alapján fordultak az Európai Bizottsághoz.

Ezt követően konstruktív vita vette kezdetét, amelyben egyetértés mutatkozott abban, hogy a szociális politika, a családok támogatása nemzeti hatáskörbe tartozik - szögezte le Margarítisz Szkínász.

Az állami támogatásra vonatkozó vizsgálatok kizárólag a gazdasági szereplőket - bankokat, vagy vállalkozásokat - érintő ügyekre vonatkoznak, nem pedig az állampolgárok közvetlen támogatására - tette hozzá a szóvivő.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az Európai Bizottság szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormány kérésére, a szóvivő nem válaszolt.

Az Európai Bizottság keddi közleményében téveseknek nevezte azokat a magyarországi híreket, amelyek szerint az Európai Bizottság „támadja” a babaváró támogatást. Mint írták, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot.

A magyar nyelvű kommünikében hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.

Kiemelték: a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett támogatásokról, amelynek során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok - tehát nem a felvevő magánszemélyek - tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából.

Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése - írták.

Kapcsolódó írásaink