Belföld

Rejtegeti az MSZP Bangónét

Hétértékelő. Egyre nyíltabban kötelezi el magát a migrációt támogatók mellett Manfred Weber néppárti csúcsjelölt, a bevándorlást ellenzők pedig keresik az együttműködés formáit

A bevándorlás az EP-választás legfontosabb kérdése, az Eurobarometer szerint 2015 óta a legtöbb euró­pait a migráció és a terrorizmus problémája foglalkoztatja. Valós félelmekről van szó, fejtegette lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Rejtegeti az MSZP Bangónét
Bangóné Borbély Ildikó
Fotó: Hegedüs Róbert

Ahogy az EP-választás hajrájába érünk, egyre világosabbak a bevándorlást támogatók és ellenzők közötti frontvonalak – emelte ki az elmúlt hét politikai fejleményei kapcsán Kiszelly Zoltán. A politológus lapunknak elmondta, az Európai Néppárton belüli irányviták kapcsán látszik, Manfred Weber csúcsjelölt is napról napra nyíltabban kötelezi el magát a migrációt támogatók mellett, másokkal együtt szidja Magyarországot, a baloldali aspiráns Frans Timmermansszal „szinte már egy gyékényen árulnak”.

Ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten egyértelművé tette: nem tud olyan jelöltet támogatni az Európai Bizottság elnöki székéért folyó versengésben, aki nem fogad el magyar szavazatokat. Ezt Hans-Christian Strache osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásán tisztázta, majd a héten a Romá­niai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is egyeztetett Erdélyben, míg korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel konzultált. Kiszelly szerint a diplomáciai sorozat is jelzi, a bevándorlást ellenzők keresik az együttműködés lehetséges formáit. Ez ugyanis az EP-választás legfontosabb kérdése, az Eurobarometer szerint 2015 óta a legtöbb európait a migráció és a terrorizmus problémája foglalkoztatja. Valós félelmekről van tehát szó.

Időközben a brüsszeli elit, illetve hazai szövetségeseik, például az európai egyesült államokról nyíltan beszélő Gyurcsányné és pártja legálissá tennék az illegális bevándorlást, erre utal például a humanitárius vízum terve is. Csakhogy az EP-választás után alighanem „jön a feketeleves” számukra. Kiszelly kitért arra is, Brüsszelből azért támadják például a babaváró támogatást, hogy ne beszélhessünk a családtámogatásokról mint valós alternatíváról a bevándorlással szemben.

A hazai ellenzékről szólva rámutatott: a szocialisták rejtegetik a Fidesz támogatóit lepatkányozó Bangónét. Ettől még nem felejthetjük el, ami történt. Mindenesetre ez a magatartás is azt erősíti, hogy tudatosan fogalmazott a képviselő. Az elemző kitért arra is, miközben az MSZP a „brüsszeli szöveget mondja fel”, Tóth Bertalan elnök Kínába utazott, amivel csak az a gond, hogy megpróbálták letagadni. Ráadásul úgy, hogy közben a kormányfőt vádolják – Peking kapcsán is – azzal, hogy diktátorokkal szövetkezik.

Czeglédy Csaba mentelmi ügye pedig arra enged következtetni, hogy az ellenzék Gyurcsány kottájából játszik, nem vették észre a B kategóriás politikusok, hogy mostani húzásukkal is Gyurcsányné 2022-es ambícióit építik, erősítik, azt üzenik, érdemes átigazolni a DK-ba. Ezzel azonban saját politikai sírjukat ássák, „a magyar Hillary” ambícióit támasztják alá. Hiába hívják meg Soros hátramaradt emberei Washingtonba Márki-Zay Pétert, továbbra is a bukott miniszterelnök fújja a passzátszelet a kormányellenes térfélen.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is marad a káosz az ellenzéknél

ĀHétértékelő. A szocialisták tudják, ha tíz százalék alatt szerepelnek májusban, kisebb zsarolási potenciáljuk lesz a közös jelöltek esetleges újratárgyalásakor, véli az elemző

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom