Belföld

Trócsányi: Egyenjogú partnerként akarunk részt venni az európai vitákban

Egyenjogú partnerként akarunk részt venni az európai vitákban - mondta az igazságügyi miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Trócsányi: Egyenjogú partnerként akarunk részt venni az európai vitákban
Trócsányi László: A túlszabályozás, a bürokrácia megöli a közösségeket
Fotó: MH

Trócsányi László sajtótájékoztatóján elmondta, Európa különböző országok közössége, ezért dialógusra vagyunk ítélve, de ez azt feltételezi, hogy egyenjogú partnerek vagyunk. Semmivel sem vagyunk kisebbek mint egy „nagy nemzet”, ezért a hangunknak ugyanolyan erősnek kell lennie - hangsúlyozta a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját is vezető politikus.

Nem a bajt kell idehozni, helyben kell segíteni, ahol erre szükség van

Trócsányi László a megvitatandó európai kérdések között említette a migrációt, melyben Magyarország álláspontja egyértelmű: nem a bajt kell idehozni, ott kell segítséget nyújtani, ahol a baj van.

Magyarország a többi közt a Hungary Helps program révén komoly segítséget nyújt azoknak az országoknak, ahol erre szükség van - mondta a miniszter. Trócsányi László úgy fogalmazott, a Szegedi Tudományegyetem professzoraként büszke arra, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében milyen sok külföldi - köztük nyugat-afrikai - diák tanul a Tisza-parti városban.

Polgárközeli Európára van szükség

A listavezető leszögezte, Európának polgárközelinek kell lennie. A közösség alapítói által is fontosnak tartott szubszidiaritás elvét valóban tiszteletben kell tartani, a kérdéseket a polgárokhoz lehető legközelebb kell szabályozni. Hozzátéve: a túlszabályozás, a bürokrácia megöli a közösségeket.

Fontos együttműködnünk a V4-ekkel, mert szövetségesek nélkül nehéz csatákat nyerni

A sajtótájékoztatót követő makói fórumon Trócsányi László úgy fogalmazott, olyan csaták - a kohéziós források vagy az agrártámogatások alakulása - előtt állunk, melyeket szövetségesek nélkül nehéz lesz megvívni. A politikus ezért fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.

Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Néppártot többféle politikai erő alkotja, eltérő álláspontokkal. A migráció kérdésében nagyon erősek a különbségek az egyes országok és pártok között.

A bevándorlás kapcsán a kormány és a Fidesz nem köt kompromisszumot

Az európai lakosság döntő része támogatja a magyar kormány álláspontját, hogy a bevándorlás nem alanyi jog, és fontos a külső határok védelme. Ebben a kérdésben a magyar kormány és a Fidesz nem akar semmilyen kompromisszumot kötni - hangsúlyozta a miniszter. A választási eredmények döntik el, ki kerül többségbe, de mindenképpen figyelembe kell venni a közvélemény álláspontját - tette hozzá.

Lázár János: A Fidesz-KDNP listája képes képviselni a vidéki Magyarországot

Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra biztatta a választókat éljenek szavazati jogukkal, hiszen így határozhatják meg, hogy a következő sorsdöntő években Európa milyen irányba haladjon.

A Fidesz-KDNP listája képes képviselni a vidéki Magyarországot. 2004 óta az itt élő emberek hétköznapjait befolyásolják a brüsszeli döntések, ezért nem maradhatnak ki azokból - hangsúlyozta a képviselő.

Lázár János szerint ma Európában két fajta politikus van: az egyik szolgálja hazáját, védi a nemzete érdekeit, a másik árulja hazáját, csak globális világban gondolkodik, európai egyesült államokat vizionál. A politikus úgy fogalmazott, Trócsányi Lászlót - egykori alkotmányjog professzorát - olyan embernek ismerte meg, aki nagyon nehéz küzdelmekben, közjogi csatákban kiválóan képviseli az ország érdekeit, és alkalmas azok érvényesítésére.

Makó és Hódmezővásárhely környékén már 20 ezren támogatták Orbán Viktor hétpontos programját

Lázár János elmondta, az elmúlt hetekben a Hódmezővásárhely és Makó központú választókerületben 20 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze Orbán Viktor hétpontos programja mellett.

Kapcsolódó írásaink