Belföld

Népszerűek a szakgimnáziumok

Mindenkit végzettséghez vagy részszakképesítéshez akarnak juttatni

Egyre több fiatal lát lehetőséget a szakképzésben, az elindult pozitív változásokat már a társadalom is érzi – nyilatkozta lapunknak Pölöskei Gáborné arra reagálva, hogy idén több diákot vettek fel szakgimnáziumba, mint hagyományos gimnáziumba.

Népszerűek a szakgimnáziumok
Pölöskei Gáborné: A cél, hogy mindenkit valamilyen végzettséghez vagy részszakképesítéshez juttassunk
Fotó: Papajcsik Péter

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint míg idén huszonkilencezer fő alatt maradt a gimnáziumba felvettek száma, a szakgimnáziumokban több mint harmincegyezer fiatal tanulhat tovább. A tárca szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint ez az emelkedés tovább fog folytatódni a szakgimnáziumokat felváltó ötéves technikum bevezetésével. Az ITM egyébként azt közölte: alapvető cél, hogy minden magyar fiatal olyan készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettségek elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást. Annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Versenyképességi Tanács tanulmánya szerint a munkalapú társadalom helyett tudásalapút kell létrehozni, Pölöskei Gáborné úgy reagált: a Szakképzés 4.0 stratégia ezzel összhangban van. „A cél, hogy mindenkit valamilyen végzettséghez vagy részszakképesítéshez juttassunk” – mutatott rá. Hozzátette, a technikumi rendszer bevezetésével egyenes út nyílik a felsőoktatásba is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom