Belföld

Ultimátumot kapott az LMP az „óbaloldaltól”

Ma dönt a Nemzeti Választási Bizottság a költségvetési csalással vádolt, a Gyurcsány-párt EP-listájára felkerült szocialista Czeglédy Csaba mentelmi jogáról

A balliberális pártok és a Momentum a fővárosban továbbra is az LMP és a Jobbik nélkül egyezkedik az önkormányzati választás kerületi polgármesterjelöltjeiről. A tárgyalásokról mellőzött LMP az EP-választást követően újranyitná a tárgyalásokat, mondta lapunknak a párt fővárosi elnöke.

Ultimátumot kapott az LMP az „óbaloldaltól”
Ellentétek. Ungár Péter szerint pártját bűnbaknak kiáltották ki a baloldalon
Fotó: Papajcsik Péter

A Momentum, az MSZP, a DK és a Párbeszéd helyi alapszervezetei hétfőn áldásukat adták arra, amiről a budapesti szervezetek már áprilisban megállapodtak, így a DK-s László Imre lesz Újbudán az „egyetlen összefogás” közös polgármesterjelöltje. A hír azt sugallja, hogy az említett ellenzéki pártok ezúttal is az LMP és a Jobbik háta mögött állapodtak meg, ami olyannyira igaz, hogy Moldován László, az LMP budapesti elnöke tőlünk értesült erről. Moldován egyébként azt mondta, az LMP kongresszusi döntése alapján a helyi alapszervezetek döntenek arról, hogy egy jelöltet támogatnak, elutasítanak, illetve arról, milyen formában hajlandók együttműködni más ellenzéki erőkkel.

Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai elnöke lapunknak kifejtette: az „óbaloldali pártok” ultimátumot adtak az LMP-nek, vagy támogatják László Imre jelölését, vagy ha nem, megint ők lesznek az összefogás kerékkötői. Felidézte, a balos pártok már januárban eldöntötték, hogy László lesz a jelölt, ezt márciusban csak megerősítették, amikor a Momentum is csatlakozott, majd egy hónapra rá felajánlották: „csatlakozzunk mi is, persze úgy, hogy a Jobbikot kihagyták az egészből”. Hangsúlyozta, hogy László Imre jelölése abszurd, hiszen csupán hat százalékot kapott a tavalyi parlamenti választáson, és egy alapvetően polgári kerületben az óbaloldali jelöltnek aligha lehet esélye.

Az összefogás kapcsán az LMP-s Ungár Pétert is kvázi tetemre hívták az ATV-ben. Ungár azt mondta, legitim álláspont a politikában, ha olyan személyekről vitatkoznak, akik közhatalmi funkcióra pályáznak, csak sajnálatos módon a balliberális tömörülés a fővárosban kihagyta az egyeztetésből az LMP-t és a Jobbikot. Megjegyezte, tavaly az ellenzék legerősebb pártja a Jobbik volt, amelyre viszont a baloldal szerint Budapesten nincs szükség. Ugyanakkor az már nem vethető fel, panaszkodott Ungár, hogy mit keres például az MSZP-s Horváth Csaba Zuglóban. „Korábban az LMP-t bűnbaknak kiáltották ki, mert meghiúsította az összefogást, ha most összefogna, akkor azzal vádolják, hogy osztozkodni akar, ha pedig kijelenti, hogy úgy kéne ezt csinálni, mint vidéken, vagyis a teljes ellenzéket figyelembe véve, akkor pedig az vád, hogy akadályozza az összefogást” – részletezte Ungár.

Ami az ellenzék EP-választási felkészülését illeti, a Nemzeti Választási Bizottság ma dönt a DK listáján helyet kapó Czeglédy Csaba mentelmi joga ügyében. Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője lapunkkal közölte, a bíróság megkereste az NVB elnökét annak érdekében, hogy az elsőrendű vádlott európai parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jogát a büntetőeljárás lefolytatása érdekében függessze fel. Czeglédyt EP-képviselőjelöltként április 22-én vette jogerősen nyilvántartásba a választási bizottság, így a mentelmi joga okán azóta nem folytatható vele szemben büntetőeljárás.

Kapcsolódó írásaink