Belföld

Kerítésmentes Európával kampányol Ujhelyi István

Szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes EU-ra vágynak – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban.

Kerítésmentes Európával kampányol Ujhelyi István
Ujhelyi István „Haza, Szeretet, Európa!” címmel Sopronban kapmányolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak – mondta hétfőn Ujhelyi István a „Haza, Szeretet, Európa!” címmel Sopronban tartott sajtótájékoztatón, derül ki a Facebookra feltöltött videóból:

Objektum doboz

Ujhelyi felhívta a figyelmet rá, hogy a május 26-i EP-választás tétje szerinte az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”. A soproniaknak ez szerinte különösen fontos kérdés.

Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között? - tette fel a kérdést. Aggasztónak nevezte, hogy Budapesten „egymásnak adják a kilincset a szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikusok”, példaként Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel. 

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak.

Ujhelyi magyarázkodik

A szocialista politikus egy Facebook-posztban próbált meg magyarázkodni: azt írta, a kormánypárti média meghamisítja szavait.

Objektum doboz

Mindazonáltal Ujhelyi magyarázkodása eléggé hamisan cseng, elvégre az MSZP hivatalos programjában is szerepel a "kerítésmentes Európa" szorgalmazása. Emiatt akár hazug magyarázkodásnak is tekinthetjük az újabb posztot.

Nem csak Ujhelyi emelt szót a kerítések ellen

Egyébként nem Ujhelyi az első baloldali politikus, aki szót emel a kerítések ellen. Amikor a magyar kormány 2015-ben elrendelte, hogy a magyar-szerb határon épüljön határvédelmi kerítés a tömeges, illegális bevándorlás feltartóztatása céljából, a szocialisták hangosan ellenezték kerítésépítést.

Objektum doboz

A Mandiner összegyűjtött pár korábbi nyilatkozatot, Tóbiás József volt pártelnöktől például rögtön kettőt. Íme az első: (2015. június 17.):

Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.

Ez pedig egy másik Tóbiás Józseftől (2015. augusztus 31.): „Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”

Botka László, Szeged szocialista polgármestere pedig még 2017-ben nyilatkozta azt a Reutersnek, hogy lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést,ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna. De a már felsorolt szocialista politikusok mellett például Tóth Bertalan jelenlegi pártelnököt és Kunhalmi Ágnest is idézte a lap, ők is bírálták a magyar határzárat.

Kapcsolódó írásaink

„Magyarország Ausztria határát is védi”

ĀOrbán Viktor: Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon - A magyar kormány nem támogathatja Manfred Webert, keressük a megfelelő jelöltet - Strache: Föderális Európára van szükség

Föderális Európa, közös biztonság

ĀA magyar kormány nem támogathatja Weber bizottsági elnökségét, mivel megsértette a választókat – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki Strache osztrák alkancellárt fogadta

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom