Belföld

Továbbra is marad a káosz az ellenzéknél

Hétértékelő. A szocialisták tudják, ha tíz százalék alatt szerepelnek májusban, kisebb zsarolási potenciáljuk lesz a közös jelöltek esetleges újratárgyalásakor, véli az elemző

Nem csak a baloldalon várható jelentős átrendeződés az EP-választást követően, a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján ugyanis a Jobbik csupán árnyéka önmagának, amiből a Mi Hazánk profitálhat – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző.

Továbbra is marad a káosz az ellenzéknél
Látszat. Bár Gyurcsány támogatja az összefogást, a saját pozíciója jobban érdekli
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

Komoly átrendeződés várható az ellenzéki térfélen a május 26-i EP-választáson, melynek az egyik legnagyobb vesztese a Bangóné-botrány hatására az MSZP, míg a legnagyobb nyertese a DK lehet – mondta lapunknak Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a „patkányozós” kijelentés előtt is szoros volt a verseny, a 2014-es EP-voksoláson csupán egy százalékpontnyi különbség volt köztük, innentől kezdve azonban reálisan számíthat a Gyurcsány Ferenc vezette párt arra, hogy megelőzi az MSZP-t. Így ismét a bukott miniszterelnök lehet az ellenzék vezetője, újra ő diktálja a tempót azon az oldalon – vélekedett.

Felbomolhatnak az önkormányzati választásra korábban megkötött hatalomtechnikai alkuk is, vagyis újabb vitákra és nézetkülönbségekre lehet számítani, különösképpen a budapesti jelölállítás kapcsán. Nem véletlen, hogy az MSZP sürgette az ellenzéki jelöltek korai bejelentését, hiszen ők is tartanak a rossz eredménytől. Tudják, ha tíz százalék alatt szerepelnek, kisebb zsarolási potenciáljuk lesz.

Kitért arra, nem csak a baloldalon várható jelentős átrendeződés, a legfrissebb kutatások alapján a Jobbik csupán árnyéka önmagának, amiből a Mi Hazánk profitálhat. Az új radikális párt erős kampánnyal arra számíthat, hogy a csalódott jobbikosok őket választják majd, így komoly meglepetést okozhatnak május 26-án. Deák Dániel szerint jól mutatta a Jobbik bénultságát, hogy május 1-jén a párt rendezvényén alig voltak.

Míg az ellenzéki térfelet káosz jellemzi, a kormánypártok politikája továbbra is kiszámítható és következetes. Ezt jutalmazzák a választók: az elmúlt hetekben tovább növekedett a Fidesz–KDNP támogatottsága, amely már a hatvan százalékhoz közelít. Deák szerint Matteo Salvini budapesti látogatása világossá tette, az Európai Néppárttal szemben formálódik egy jobboldali alternatíva, amely a néppártiak végletes balratolódása esetén betöltheti az egykori jobbközép erők által hagyott űrt. Egy ilyen új formáció komoly erőt képviselhet Európában, hiszen ezek a pártok több országban – Lengyelország, Olaszország, Ausztria és Magyarország – kormányzati pozícióban vannak. Ettől tartanak a bevándorláspárti politikusok, ennek tudhatóak be azok a támadások is, amelyeket hazánk kapott az olasz belügyminiszteri vizit miatt. Ezekkel a hangokkal ugyanakkor nem kell érdemben foglalkozni, hiszen a „bevándorláspártiak hajója süllyed”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom