Belföld

Már nem az utcát választják a hajléktalanok

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség tavaly október 15-től idén április 1-jéig háromszázötvenegy esetben alkalmazott figyelmeztetést

Ibolya a Batthyány tér ismert figurája. Gyakran hangoskodik vagy épp perlekedik a járókelőkkel, kellemetlen szag jár a nyomában, és teljesen antiszociális. Ám a mögöttünk hagyott téli időszakban – először életében – még ő is igénybe vette a felé nyújtott segítő kezet. Az Emberei Erőforrások Minisztériumának hathatós támogatásával ugyanis kialakítottak egy úgynevezett első befogadóhelyet azok számára, akik évek óta az utcán élnek, ez idő alatt teljesen lecsúsztak, és máshová nem hajlandók bemenni.

Már nem az utcát választják a hajléktalanok
Nem számoltak be durva intézkedésekről a fedél nélküliek
Fotó: Papajcsik Péter

Ezt az intézményt nevezik „alacsony küszöbű” helynek. A házirend egyszerű: amit az utcán szabad, azt itt is lehet, különösebb kötelezettségek nincsenek, nem kell tisztálkodni sem, ha valaki nem akar, az elhelyezést két kisebb helyiségben, és nem nagy termekben oldják meg. Az október 15-én megnyitott szálláson mindig akadt szabad férőhely a tél folyamán. A fővárosban egyébként is nagyon jól kiépített a hajléktalanellátó rendszer, minden kerületnek van utcai gondozószolgálata, nappali melegedője, éjjeli menedékhelye, több városrészben található egészségügyi centrum és lábadozó is. A sűrű ellátottság európai viszonylatban is igen jónak mondható.

Persze Ibolya és sorstársai nem maguktól világosodtak meg, kellett nekik a társadalom segítsége is. Új időszámítás kezdődött ugyanis tavaly október 15-én: azóta a rendőr felszólíthatja a hajléktalanokat a közterület elhagyására. Azzal szemben, akit a hatóság kilencven napon belül háromszor szólít fel erre, de ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget, szabálysértési eljárás indul.

A tapasztalatok azonban azt mutatták, sokkal nagyobb volt az ijedelem, mint az ok a félelemre. A hajléktalanok már jó előre értesültek a jogszabályi változásról, mert a rendőrség és a civil szervezetek tájékoztatták őket a küszöbön álló változásokról. Tudomásul vették, hogy a többségi társadalom nem nézi jó szemmel az ő életvitelszerű tartózkodásukat az utcán vagy az aluljárókban.

Az intézkedés pozitív hozadéka, hogy a fővárosban megnőtt a segítséget kérők vagy igénybe vevők száma. Olyan emberek is a szervezetek látómezőjébe kerültek, akik korábban nem fogadtak el segítséget a szociális munkásoktól – tudtuk meg az egyik civil szervezet anonimitást kérő szociális munkatársától.

Egy másik részük elhúzódott szem elől, tette hozzá, az ellátó szervezetek munkatársai aggódtak is amiatt, hogy kiesnek a látókörükből, és nem tudják számukra megadni azt a segítséget, amire szükségük van. Szerencsére a félelmük alaptalannak bizonyult, bár tény, hogy átrendeződött a fedél nélküliek elhelyezkedése, de a szociális munkások nem tapasztalták, hogy tömegesen a külső kerületekbe vagy az agglomerációba húzódtak volna, mint ahogy attól előzetesen az érintett önkormányzatok tartottak.

A hajléktalanellátó szervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint a rendőrök nem voltak szívtelenek vagy szigorúak a hajléktalanokkal. A fedél nélküliek a szociális munkásoknak nem számoltak be durva vagy kirívó rendőri intézkedésről. Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség tavaly október 15-től idén április 1-jéig országszerte 351 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést. A rendőrség szabálysértés miatt 15 szabálysértési előkészítő eljárás indított. Kilencet Budapesten, kettőt Baranyában, míg Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyet-egyet. Ezek közül tíz esetben került sor bíróság elé állításra – közölte érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.  

Az ellátás és a rendészeti intézkedés egymástól elkülönülten zajlott. Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője lapunknak azt hangsúlyozta, hogy a szervezet hajléktalan embereket segítő küldetése a jogszabály októberi megjelenése után is ugyanaz maradt, mint huszonnyolc évvel korábban, az első szálló megnyitásakor volt: segítséget nyújtani az utcára került, korábbi életüket elveszített embereknek. A Máltai Szeretetszolgálat továbbra is segítő szervezetként áll a nincstelen emberek mellett, és ugyanazt a támogatást nyújtja nekik, mint amit addig is megadott.

S hogy mi lesz Ibolyával jövő télen? Az évek óta utcán élők esetében a teljes rehabilitáció már nem vagy csak nagyon ritkán lehetséges, sokszor az is nagy eredmény, hogy képbe kerültek, és hogy egy napnál hosszabb időre terveznek. Az első befogadóhelyen töltött idő alatt a szociális munkások mindenkinek megpróbáltak megfelelő elhelyezést találni az ellátó intézményekben, senkiről nem mondtak le, más kérdés, hogy voltak, akik csak a leghidegebb napokban maradtak bent.
A Fővárosi Önkormányzat partnereivel, így a Máltai Szeretetszolgálattal közös kivezető programokat működtet, amelyek keretében egyedi élethelyzetekre tudnak fókuszálni. Miniprojektekben nyújtanak segítséget személyre szabott szociális munkával: ha kell, képzést biztosítanak a fedél nélkülinek vagy egy időre albérletet, amíg egyenesbe jön, esetleg fogorvosi, illetve egyéb egészségügyi ellátást, pszichológus vagy pszichiáter segítségét, netán szépészeti segítséget (fodrász, kozmetikus), aminek köszönhetően az otthontalannak esélye lehet elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Emellett erősítik a hajléktalanok önbizalmát, igyekeznek meggyőzni őket, elhitetni velük, hogy holnap jobb lesz, érdemes „jól kinézni”, van miért küzdeni. Magányosan nehéz a dolguk, ezért kapcsolati hálót is fel kell építeni és kimenteni a fedél nélkülit a valamilyen érdek mentén szerveződött bandákból.

Kapcsolódó írásaink

Van még hely a szállókon

ĀA közterületen tartózkodó hajléktalanokat általában csak figyelmeztetik a rendőrök, szabálysértési eljárás csupán akkor indulhat, ha a felszólításra sem távoznak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom