Belföld

Újabb veszélyes brüsszeli trükkök

EP-választás 2019. Nemcsak itthon, hanem valamennyi tagállamban érvényes üzeneteket fogalmaz meg Orbán Viktor programja, amellyel egyre többen értenek egyet – véli az elemző

Mi még nemet mondhatunk a multikulturalizmusra, Németország vagy Franciaország már nem tud visszafordulni ezen az úton, mutatott rá lapunknak Farkas Örs politikai elemző.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által az EP-választásra meghirdetett hét pont összefoglalja a kormány eddigi, bevándorlásellenes, a keresztény értékeket és a nemzeti szuverenitást védő politikáját – nyilatkozta lapunknak Farkas Örs politikai elemző, aki szerint az egyik legfontosabb követelés, hogy a brüsszeli bürokraták által elvont hatáskörök visszakerüljenek a nemzetállamokhoz. Orbán Viktor ikonikus szereplője a migrációellenes küzdelemnek, elsőként mondta ki, még a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni 2015. januári merényletet követően, hogy a bevándorlás veszélyes. Ezzel akkor még egyedül volt, ma már nincs.

Az elemző kifejtette, a hét pont nem csak itthon, hanem valamennyi tagállamban érvényes üzeneteket fogalmaz meg, s ezekkel egyre többen értenek egyet. A bevándorlás veszélye ugyanis nem múlt el. Szerinte jó példa a brüsszeli trükközésre a migránskártya, amelynek kapcsán kiderült, a különböző NGO-k egyre inkább részt vesznek a migráció szervezésében. Az egyik pont éppen erre a veszélyre hívja fel a figyelmet, jegyezte meg Farkas, hozzátéve, az álcivil szervezetek támogatásának megsokszorozására vonatkozó terveket meg kell akadályozni. Ha ugyanis erre a tevékenységre a Soros-féle csoportok még több forrást kapnának, az EU teljesen elveszíthetné a kontrollt felettük.

Kitért arra is, eközben Brüsszel, érzékelve a társadalom elutasítását, fű alatt próbálkozik a migráció támogatásával, tompít a kifejezéseken, kötelező kvóta helyett pedig humanitárius megoldásokról esik szó. Az Európai Néppárt nagyon megosztott, ugyanakkor Európa szervezése a jövőben nem az elmúlt évtizedekben megszokott ideológiák mentén zajlik majd, felerősödik a regionális együttműködések lehetősége. Kiváló példa erre a visegrádi szövetség érdekérvényesítő képessége. Mi még nemet mondhatunk a multikulturalizmusra, Németország vagy Franciaország már nem tud visszafordulni ezen az úton, mutatott rá Farkas Örs. Elmondta, az egyre inkább balra tolódó Néppárton kívül is van tehát élet, nem muszáj benn maradnia a Fidesznek, ráadásul lehetnek újabb kilépők is, új együttműködések alakulhatnak. Megváltozik a politikai logika az unióban, a migrációhoz való viszony lett a meghatározó.

A hazai ellenzék évek óta a következetlenséggel küszködik, csak a DK áll világosan a bevándorlás és az Európai Egyesült Államok mellett, ám ez az álláspont nem népszerű – hangsúlyozta. Ezen a zűrzavaron saját választóik sem látnak át, miközben a Fidesz továbbra is egyértelmű és határozott, a többség akaratának megfelelő politikát képvisel.

Kapcsolódó írásaink