Belföld

„Weber hűségesküt tett a baloldalnak”

Hétértékelő. Brüsszelből továbbra is lépésről lépésre próbálják letolni a magyarok torkán a bevándorlás támogatását – hívta fel a figyelmet Kiszelly Zoltán

Karácsony Gergely politikusi gyengesége is megmutatkozik a zuglói parkolási botrány kapcsán, erről is beszélt lapunknak Kiszelly Zoltán elemző.

„Weber hűségesküt tett a baloldalnak”
Manfred Weber
Fotó: MTI

A zuglói parkolási botrány cseppben a tengerként mutatja az ellenzék sanyarú helyzetét, hiszen a különböző pártok egymást támadják, miközben összefogásról beszélnek – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Aláhúzta: ez valahol érthető, hiszen csak egymás rovására erősödhetnek. Nem tudnak vonzó alternatívát ajánlani, sőt a bevándorlás támogatásával még népszerűtlenebbek lesznek – ahogy az Szombathelyen a többséget szerzett helyi ellenzék első lépéseiből is kiderült. Most megint veszekednek és üzengetnek, hiszen bizalmatlanság van közöttük, fejtegette az elemző, hozzátéve, a „kicsik próbálnak pozíciót fogni, még az EP-választás előtt”.

Kiszelly szerint Karácsony Gergely politikusi gyengesége is megmutatkozott. A főpolgármester-jelöltnek állt zuglói polgármester a botrányos parkolási szerződés esetén korábban élhetett volna a vétójával, sőt nem kellett volna előterjesztenie a vitatott szerződést. „Most azt mondja, nem ér a nevem, káposzta a fejem. Csakhogy ez nem jó magyarázat. Felmerül ugyanis a kérdés: hogy akar így valaki főpolgármester lenni?” – így Kiszelly, aki utalt arra is, korábban Tétényi Éva Esztergomban vagy jelenleg Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen ugyancsak ugródeszkának használja a városvezetői posztot az országos politikához, kvázi az adófizetők pénzén.

Megjegyezte, az ismét az LMP-ben politizáló, sőt a párt EP-listáját vezető Vágó Gábor ugyancsak belebukhat a parkolási ügybe, hiszen korábban Karácsony őt kérte fel úgynevezett átláthatósági biztosnak az önkormányzatához. Kérdés, miért nem jelezte annak idején, hogy gond van a súlyosan veszteségesnek bizonyuló rendszer kialakításával.
Bár az EP-választás esetében a gyakorlatban is egymással versengenek az ellenzék pártjai, elkezdődött a közös jelöltek bejelentése az önkormányzati voksolásra. Kiszelly Zoltán úgy látja, a „borzalmas tagság”, a liberális értelmiség és a legújabb, Lengyelországban és Szlovákiában már bevált Soros-terv is egy akolba terelné a bevándorláspárti formációkat. Csakhogy hazánkban nincsen elegendő ehhez szükséges, közös „civil” jelölt, még akkor sem, ha Egerben éppen a jobbikos Mir­kóczki Ádámot akarják ilyennek eladni. Egyébként ezt a feladatot Bajnai Gordonnak sem sikerült teljesítenie, talán azért, mert a magyarok nem felejtenek annyira.

Az elemző valós veszélynek nevezte, hogy a dél-amerikaihoz hasonló migránskaraván indul el Törökországból. Szerinte ez a jelenség, valamint az ISIS-hóhér magyarországi elfogása is bizonyítja: igazak és valósak az Orbán-kormány aggodalmai a bevándorlással kapcsolatban. Ráadásul eközben egyes nyugati tagállamokban a családegyesítések révén egykori terroristákat fogadnak vissza, Brüsszelből pedig továbbra is lépésről lépésre próbálják letolni a torkunkon a bevándorlás támogatását, a „hátsó ajtón keresztül viszik be a különböző javaslatokat”. Angela Merkel minap megerősítette: olyan nincs, hogy valaki nem fogad be migránsokat.

A néppárti csúcsjelölt nyilatkozatai kapcsán a szakértő szólt arról, Manfred Weber hűségesküt tett a baloldalnak. Orbán Viktor már korábban vázolta, irányvita zajlik az EPP-ben, a „mainstream a balliberális oldalról keres támogatókat, a kormányfő pedig a keresztény értékeket erősítené”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom