Ajánló

A kétszázadik vb-aranyérmünket a szolnoki Bodonyi Dóra nyerte

Kajak–kenu. Megajándékozta magát egy aranyéremmel születésnapján Csipes Tamara, aki Medveczky Erikával győzött – Remek hajrával Nádas Bence harmadik

Két arany- és egy bronzérmet nyertek versenyzőink a portugáliai kajak-kenu-világbajnokságon. Bodonyi Dóra a magyar kajak-kenu sport kétszázadik világbajnoki elsőségét ünnepelhette.

bodonyi
A huszonnégy éves Bodonyi Dóra tavaly 5000 méteren, most 1000 méteren lett világbajnok, s még a négyesben is rajtol a hétvégén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Rendhagyó programmal bonyolítják le a portugálok a világbajnokságot Montemor-o-Velhóban, ahol már pénteken is rendeztek döntőket. Mivel a délutáni finálékra erős szelet jósoltak, ezért a középdöntőkben nagy taktikázás folyt azért, hogy a versenyzők a szélcsendesebb első három pályán rajtolhassanak.
A négyes pályán rajtoló Bodonyi Dórát láthatólag nem zavarta a kavargó szél, mert bátran az élre állt, s féltávnál több mint egy hajóval vezetett.

A hajrában a német Nina Krankemann gyorsított, de a szolnoki versenyző visszaverte a támadást, s nagy fölénnyel nyerte a magyar kajak-kenu sport kétszázadik világbajnoki aranyérmét.

„A rajt előtt feszült voltam, mert német riválisom az előfutamban jobb időt ért el, ezért megpróbáltam erős iramot diktálni. Örülök, hogy a tavalyi hatodik helyezésem után most sikerült nyerni. Szurkolok a négyesünk többi tagjának, hogy ők is nyerjenek aranyat már a csapatverseny előtt.”

Bodonyi kívánsága 1000 méter párosban teljesült, mert a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős már-már megalázóan nagy különbséggel nyert a lengyel és német duó előtt.

A novemberi szülése után visszatért Csipes éppen 29. születésnapján lett újra világbajnok. „Tortát biztos nem kapok szülinapomra, mert apu, aki az edzőm is, nem enged édességet enni. A fölényes győzelmünk titka, hogy nagyon szeretünk együtt versenyezni. Tökéletes összhangban versenyeztünk, élveztük a döntőt” – árulta el Csipes.

A férfikajakosok 500 méteres döntőjében a hazai pályán versenyző Joao Ribeiro nagyon bekezdett, azonban a hajárban a címvédő cseh Josef Dostál, a német Tom Liebscher, s kellemes meglepetésre Nádas Bence is megelőzte. „Meglett az eredménye a sok kemény edzésnek. A hajrában mindent beleadtam, nagyon örülök a bronznak” – nyilatkozta a Szeged kajakosa.

Két olimpiai férfidöntőben viszont nem volt magyar induló 1000 méteren, amely talán még időben jött figyelmeztető az olimpiász félidejében. A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenukettes a középdöntőben ötödik lett, így csak a B döntőben rajtolhattak, ahol negyediként értek célba. Újabb magyar doppingügy miatt az Ilyés Róbert, Noé Bálint kajakos páros csak két héttel a vb előtt került a csapatba, de azért – ahogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány mondta – illett volna legalább a döntőbe jutni. Ez sikerült a kenus Lakatos Zsanettnek és Kiss Tamásnak is 500 méteren, viszont az érmek elosztásába nem tudtak beleszólni, az ötödik és a nyolcadik helyen értek célba. A többi döntőt szombaton és vasárnap rendezik, a Duna World élőben közvetíti.