Ajánló

Identitásválságban szenved Európa

Az Egyesült Államok ideológiai befolyásáról és Európa identitásválságáról is szó esett a Molnár Tamás esszéit tartalmazó Európa zárójelben című, immár magyar nyelven is elérhető kötet szerdai bemutatóján a Terror Háza Múzeumban.

Identitásválságban szenved Európa
Hidvéghi Balázs szerint hazánk fontos szereplője az unió identitásvitájának
Fotó: MH/Katona László

A 2010-ben elhunyt Széchenyi-díjas magyar–amerikai katolikus filozófus, történész, politológus könyve 1990-ben íródott, mégis ma is aktuális felvetéseket tartalmaz az európai bürokrácia központosítási törekvéseiről.

A könyv kapcsán kerekasztal-beszélgetésen vett részt Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, S. Király Béla esszéista, a könyv fordítója, Molnár Attila Károly, a Molnár Tamás Kutatóintézet és a Századvég Kiadó vezetője és Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője.

Hidvéghi Balázs Molnár Tamást idézve elmondta, hogy Európa egy része szellemi alávetettségbe került a második világháború után, szolgaian és felszínesen másolta a tengerentúlról átvett ideológiát, amely mára egyre inkább szabadságellenes. Hangsúlyozta, nagyon erőteljesen jelen van Európában ez az identitásvita, amelyben hazánk kiemelt szereplővé vált, ezért is figyelnek annyira a világban Magyarországra. Rámutatott, hogy a könyvből nagyon sok negatív előrejelzés bekövetkezett. A politikus szerint az Európai Unió egyre inkább vesztese lesz az ukrajnai háborúnak, további megggyengülése pedig az alávetettséget fogja mélyíteni.

Hangsúlyozta, hazánk nem hajlandó szolgai módon feladni a hagyományait és a rá jellemző gondolkodásmódot, amelyre döntéseit alapozza. A képviselő rámutatott, Molnár Tamás azt is megjósolta előre, milyen dühödten támad majd rá az elit a szuverenitásukat védő országokra. Hangsúlyozta, a filozófus óriási előrelátással írt alapvető erkölcsi szabályok erőszakos átírásáról is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom