Ajánló

Újabb piaci lehetőségek a termelők előtt

Szijjártó Péter: A világgazdaságról szóló hírek nem beruházásokról szólnak, Magyarország most is kivétel

A jelenlegi nemzetközi gazdasági nehézségek közepette a Lidl úgy döntött, a következő nagy beruházását Magyarországon valósítja meg.

Újabb piaci lehetőségek a termelők előtt
A külügyminiszter a Lidl új logisztikai központjának építéséről tárgyalt partnereivel
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon, az élelmiszerlánc 35 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő beruházásösztönzési támogatást nyújt – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Kiemelte: Magyarország megnyerte a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi védekezés első szakaszát. Ennek sikerét fenn kell tartani, ezzel együtt a gazdasági védekezés időszakára kell koncentrálni. Az új világgazdasági korszak nyertese lehet az, aki időben lép, és hosszú távú versenyelőnyre tesz szert az az ország, ahová most beruháznak a vállalatok – hangsúlyozta. A miniszter ezért különösen nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a jelenlegi nemzetközi gazdasági nehézségek közepette a Lidl úgy döntött, a következő nagy beruházását Magyarországon valósítja meg. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a logisztikai központtal négyszáz új munkahelyet teremt a vállalat.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: a világgazdaságról szóló hírek nem beruházásokról, inkább leépítésekről, csődökről vagy gyárbezárásokról szólnak, Magyarország most is kivétel, de ezért dolgozni kellett. Mint mondta, különösen pozitív jelzés, ha egy nagy nemzetközi vállalat teszi le a voksát Magyarország mellett. Hozzátette, a Lidl huszonhat országban csaknem tizenegyezer áruházat működtet, és a tavalyi üzleti évben forgalma több mint nyolcvanmilliárd euró volt.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a versenyképesség-növelő támogatási programnak köszönhetően 377 milliárd forintnyi beruházás valósul meg Magyarországon. A Lidl harmincötmilliárd forintos fejlesztését hozzáadva, a következő hónapokban négyszázmilliárd forintot meghaladó beruházás jelenik meg a magyar gazdaságban – jegyezte meg. A külügyminiszter kiemelte azt is, hogy a Lidl kapacitásának, forgalmának további növelése újabb piaci lehetőségeket nyit a magyarországi mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók, élelmiszer-termelők előtt. Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője különösen fontosnak nevezte az újabb logisztikai beruházást. Mint mondta, az új raktárbázis nem rontja a települések élhetőségét, mert nem ott megy át a gépkocsiforgalom, a környéken élőknek ugyanakkor munkahelyeket teremt, a befolyó helyi iparűzési adó pedig segíti a települések fejlődését.