Ajánló

Sikerült a történelmi űrexpedíció

A NASA és a SpaceX közösen küldött két asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra – hónapokig maradnak

Sikerült a történelmi űrexpedíció
A fellövés pillanatai. A rakéta huszonhétezer kilométeres sebességgel startolt el az űrállomás felé
Fotó: AFP/Getty/Joe Raedle

Felbocsátották szombaton magyar idő szerint 21 óra 22 perckor Floridából a SpaceX űrhajóját. Az akciót történelminek tartják, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Továbbá ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA-val együttműködve egy magáncég – Elon Musk üzletember SpaceX nevű vállalata – küldött embereket az űrbe. Az start eredetileg múlt szerdán lett volna, de azt végül a rossz időjárás miatt elhalasztották.

A Crew Dragon nevű űrhajón a 49 éves Robert Behnken és az 53 éves Douglas Hurley foglalt helyett. Az indításnál az MTI tudósítása szerint jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk is. A start rendben zajlott, az űrhajó pedig tizenkilenc órával később, vasárnap sikeresen dokkolt az ISS-en. Behnken és Hurley várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd az ISS-en, csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.

Ünneplés az ISS-en. Hurley és Behnken (jobbról) orosz és amerikai kollégáival
Ünneplés az ISS-en. Hurley és Behnken (jobbról) orosz és amerikai kollégáival
Fotó: AFP/NASA TV

Behnken és Hurley bejelentette, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. „Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó” – mondta Hurley.

Érdekesség, hogy az űrhajó mozgása Magyarországról is látható volt, például Tápióbicskén és Salgótarján Somoskő településrészén is készítettek róla fotót.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom