Ajánló

Gázvezetéket épít hazánk Szerbiával

Jövő nyáron nálunk is elkezdődhet az építkezés, az ellátás kiszámíthatósága stratégiai kérdés

Kiszámíthatóbbá lehet tenni a hazai földgázellátást a magyar–szerb vezeték megépítésével, a munkálatok Szerbiában már zajlanak.

Gázvezetéket épít hazánk Szerbiával
Aleksandar Antic és Szijjártó Péter tegnap aláírta az együttműködési szerződést
Fotó: MTI/Kovács Attila

A magyar–szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antic, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere tegnap Budapesten. A dokumentum aláírása után Szijjártó Péter kiemelte: a gázellátás kiszámíthatósága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés.

Szeptemberben kiírják a szerb–magyar határösszeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást. Tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak. Az, hogy mekkora beruházást hajt végre Magyarország, attól függ, mekkora kapacitást kötnek le a kereskedő cégek – mondta a miniszter a távirati iroda tájékoztatása szerint. Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb–magyar interkonnektor – tette hozzá. Az új szállítási útvonalról szólva Szijjártó Péter elmondta: ha tízmilliárd köbméter kapacitást lekötnek a kereskedő vállalatok, és megépül az infrastruktúra, akkor a beérkező gáz egy részét fel lehet használni Magyarországon, más részét pedig továbbszállítani egyéb útvonalakon. A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta: szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket. A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre. Emellett hazánk szövetségesei késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, hogy az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt. Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent – emelte ki a miniszter. Kitért arra is, hogy 2020-ra hazánk gázellátása biztosított. Az ország közüzemi célokra négymilliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen felül a kereskedőcégek jóval többet.