Életmód

Kardiológus elmondta, kinél jelentkezhet szívroham fagylalt evése után

Veszélyes lehet

A kardiológus figyelmeztetett, hogy a melegben fogyasztott fagylalt egyeseknél szívrohamot okozhat.

Kardiológus elmondta, kinél jelentkezhet szívroham fagylalt evése után
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Romain Costaseca

„A hideg hatására – fagylalt, hideg üdítő után, hirtelen hőmérséklet-változás, például kontrasztzuhany vagy jeges vízbe ugrás után – könnyen kialakulhat szívroham” – figyelmeztetett az orvos.

Ezt azzal magyarázta, hogy a szélsőséges hideg görcsöt okozhat a szívet tápláló erekben. Egy egészséges ember nem érez fájdalmat, de ha az erek megváltoznak, például érelmeszesedés éri őket, akkor görcsbe rándulhatnak, és ennek következtében szívizom-ischaemia alakulhat ki.

„Ezt a jelenséget „érgörcsös anginának” nevezik. A görcsöket nemcsak a hideg, hanem a dohányzás, az energiaitalok és a stressz is kiválthatja. A hormonális ingadozások és az adrenalin felszabadulása miatt az érgörcsös angina rohamai gyakran a kora reggeli órákban jelentkeznek” – hangsúlyozta a kardiológus.

Szerinte a veszélyeztetettek közé tartoznak a 40 év feletti férfiak, a menopauzában lévő nők, a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, magas koleszterinszintben, túlsúlyban szenvedők és a dohányosok. Valamint bárki, akinek mellkasi fájdalma vagy légszomja volt, valamint azok, akiknek közeli hozzátartozóinál szívroham vagy szélütés történt.

„A szívet vérrel ellátó artériák görcse miatt válhat a fagylalt a szívroham „kiváltó okává”. Nem okoz szívrohamot, de néha azt mutathatja, hogy valami nincs rendben a szívvel, és alapos kivizsgálásra van szükség” – magyarázta a szakember.

Végezetül arra kérte az embereket, hogy rendszeresen vegyenek részt kardiológiai vizsgálatokon, még akkor is, ha semmi sem zavarja őket. És ha mégis zavarja őket, akkor a lehető leghamarabb tegyék meg.

Kapcsolódó írásaink