Vidék

A nemzeti parki termékek védjegye a vidéken élők megélhetését támogatja

A nemzeti parki termékek védjegye támogatja a szigorú természetvédelmi előírások alapján dolgozó termelők megélhetését, értékesítési lehetőséget teremt a vidéken élők számára, hozzájárul a helyi lehetőségek kihasználásához – mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton, az aggteleki Som-ünnep gyümölcsfesztiválon.

A nemzeti parki termékek védjegye a vidéken élők megélhetését támogatja
Rácz András hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkok az idegenforgalomban is egyre jelentősebb szerepet vállalnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Rácz András a rendezvényen kiemelte, hogy a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékeket országszerte mintegy 50 rendezvény népszerűsíti, ezekhez csatlakozott az idén először megrendezett aggteleki Som-ünnep. A szigorú előírások alapján, kézműves eljárással, környezetbarát módon készülő termékek a vidéki térségek idegenforgalmi vonzerejét is növelik – indokolta a nemzeti parki védjegy népszerűsítését.

Az államtitkár szerint a nemzeti parkok egyre ismertebbek és népszerűbbek, a természeti értékek iránt pedig mind jelentősebb a társadalmi érdeklődés. Hatalmas nemzeti kincs, hogy Magyarország területének csaknem egyharmada természetközeli állapotában maradt meg, ilyen aránnyal európai államok nemigen büszkélkedhetnek – fogalmazott.

Ezt az örökséget védik a nemzeti parkok, köztük az 1985-ben létrejött aggteleki, amely Magyarországon az első volt, amelyet geológiai értékek védelmére alapítottak. Az aggteleki karszt 1995 óta viseli az UNESCO világörökségi címét, és máig ez az egyetlen magyarországi terület, amely természeti kategóriában kapta meg az ENSZ tudományos és kulturális szervezetének elismerését – tette hozzá.

Rácz András hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkok az idegenforgalomban is egyre jelentősebb szerepet vállalnak, hiszen a csaknem 750 belföldi ökoturisztikai létesítményből 350-et működtetnek, és ezek évente csaknem 1,6 millió látogatót fogadnak. A környezeti nevelési programjaikon 200 ezer gyermek vesz részt, a tanösvények hossza országszerte összesen 1100 kilométer. A szabadidő eltöltése ma már nem egyszerűen a pihenést jelenti, egyre többen szeretnének túrázással, természetjárással, aktív kikapcsolódással feltöltődni, a nemzeti parkok ebben is egyre fontosabb szerepet játszanak – mondta az államtitkár.

A nemzeti parki termékek védjegyének honlapja szerint a minősítés a vásárlók és fogyasztók számára olyan garanciát jelent, amelyből tudhatják, hogy környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódó terméket vásárolnak. Az oldal a védjegyes termékek mellett a nemzeti parki rendezvényeket is bemutatja.

Kapcsolódó írásaink