Forró Péter

Vélemény és vita

Brummogók a tálban

FRICSKA

Hétfőtől konyhai feldolgozásra kínálhatják a kilőtt medvéket a szlovák környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó szervezetek. Annak, hogy a medvehús a tálakba kerüljön, tanúsítvány kell, amely azt igazolja, hogy a mackót legálisan vadászták le. Az engedély kiverte a biztosítékot több civil szervezetnél, akik azt hangsúlyozták, az európai jogszabályok csak konkrét, problémás egyedek kilövését engedélyezik. Persze nem lesz nehéz amúgy teljesíteni követelésüket, hiszen Románia után Szlovákiában is egyre több súlyos sérüléssel, mi több halállal végződő medvetámadásról érkeztek hírek, vagyis bőven lesz alapanyag a mackókotletthez. De a szlovákok csak másodikok lehetnek az efféle különleges gasztronómia fogások tálalásában, lévén Romániában már hónapokkal ezelőtt megkezdték a medvehúsból készült hamburgerek árusítását. Annak ellenére, hogy mindkét országban bőséges alapanyag áll a különleges vadétel elkészítésére, nem árt előre bejelentkezni egy jó medvetalp-lakomára. Elvégre az erdők királyának is csak négy tappancsa van.