Rab Irén

Vélemény és vita

Dresszkód

Annalena Baerbock a héten Kijevbe érkezett. Talán babonából, talán takarékosságból ugyanazt az alkalomhoz illő, sárga háromnegyedes kabátot viselte, kék gombokkal, mint mindig, ha Ukrajnába utazik. Az is lehet, hogy egytucatnyi van ebből sárga blézerből a szekrényében, mint vendéglátójának a terepszínű zubbonyokból. Nagy politikusnak kijár az arculattervező háttér.

Érkezéséről biztonsági okokból nem adtak ki előzetes kommunikét, a pályaudvarról a páncélautó egyenesen Zelenszkijhez vitte, az elnöki bunkerba. Miután az új európai szokás szerint megölelték egymást, így szólt: „Kedves Vologya! (Lehet, hogy talán inkább Vovát mondott, mert a lágy palatális gy ejtése nem német hangképző szerveknek való. – a szerző) Lenyűgöző látni, hogy Oroszország pusztító dühe ellenére a reformok útján haladtok.” Ezt az ukrán igazságügyi reformra, a korrupció elleni küzdelemre és a médiaszabadságra irányuló erőfeszítésekre értette a német diplomácia rátermett zöldvezetője.

A szamovár duruzsoló hangja mellett aztán biztosította az ukrán elnököt, hogy a népe Németország és más szövetségesek részéről hosszú távú támogatásra számíthat. A Nyugat támogatása abban a mély meggyőződésben gyökerezik, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút. Globális szinten már csaknem egymilliárd eurót gyűjtöttek össze az ukrán légvédelmi erők további fejlesztésére, és keményen dolgoznak azon, hogy ez még több legyen. A lőszerek is fennakadás nélkül fognak érkezni. Az ukránoknak mindössze ki kell tartaniuk a harctéren, akármennyire nehéz is a helyzet.

Nem tudom, hallott-e arról Annalena Baerbock, hogy pünkösd szombatján Ukrajnában életbe lépett a mozgósítási törvény. Katonai nyilvántartásba vesznek minden hadköteles férfit, az új katonakönyvet kötelező lesz mindenkinek magánál tartania, igazoltatáskor elvehetik tőlük, és csak ennek birtokában intézhetik ügyeiket belföldön és külföldön egyaránt. Akik szabotálják a behívót, azokat bírósági végzéssel vagy kényszerítő intézkedésekkel előállítják. Hallott-e vajon arról a német külügyminiszter, hogy Ukrajnában kényszersorozás van, a hadkötelesek bujkálnak, menekülnek, ahová csak tudnak. Szinte nincs már ember, aki harcolni és meghalni akarna Ukrajnában Ukrajnáért. Már a börtönök kapuit is megnyitották, aki az elítéltek közül katonának áll, annak elengedik a büntetését.

Vajon látta-e Annalena, hogy a tábori csendőrök erőszakkal fogdossák össze az utcán, saját otthonukban, munkahelyükön a fiatalokat, öregeket, gyűjtőnévükön az ukrán ágyútöltelékeket? Vannak erről videófelvételek, rémült családtagok, ismerősök készítették titokban. Ezeket a felvételeket nem mutatják Németországban, a tényellenőrök levadásszák a netről, az orosz hírforrások (audiatur et altera pars!) pedig az európai médiaszabadság jegyében kezdettől fogva uniós szankció alá esnek. Nincs hivatalos adat arra, mennyien haltak meg eddig ebben a testvérháborúban, hány ember nyomorodott meg testileg-lelkileg az átéltek hatására.

A német külügyminiszter asszony szerint az ukrán állam a korrupció ellen is sikeres küzdelmet folytat. Vajon tudja-e, hogy a kényszersorozást úgy lehet megúszni, ha lefizetik a megfelelő személyt, hivatalt? Akinek van pénze, azt a határon is simán átengedik, vannak erre tarifák. Aki csóró, az magányosan próbál dezertálni, ha szerencséje van, megmenekül, ha nem, életével fizet. A Tisza határfolyó, ott újabban vízbe fúlt, meglőtt szökevényeket találnak a magyar határőrök. A magyar humanitárius szállítmányok nem mindig érkeznek meg a rászorulókhoz, a hatóságok emberei lefölözik, elkobozzák azokat, hiszen hadiállapot van, és ezt mindenre rá lehet húzni.

A hadiállapotra hivatkozva nem tartják meg például az esedékes választásokat. Zelenszkij elnök mandátuma május 20-án lejárt, de ez a jogállamisági deficit a nyugati demokráciákban nem zavar senkit. Az elnök továbbra is hivatalban van, a demokratikus játékszabályok szerint már illegitim státuszban, de ha azt mernénk mondani, hogy országában bevezették a katonai diktatúrát, biztos a fejünket vennék. Az elnök támogatottsága egyes elemzők szerint még mindig hatvan százalék körül van, de vajon milyen halmazra gondolnak az elemzők? A jogaitól fosztott, valaha volt nyolc-tízmillió orosz és egyéb kisebbségre? A harctereken harcolókra? A nyomorultakra vagy a haszonélvezőkre? A statisztikák szerint a külföldre menekültek összlétszáma a háború két éve alatt 31 millió fő, ebből húszmillió visszatért, de ezek a számok nem mutatják a valóságot. Ukrajna a kényszerháború hatására olyan országgá vált, amelynek sem a határai, sem a lakóinak száma nem állapítható meg.

Azt hiszem, sok vidám ukrajnai megbánta már, hogy 2019-ben a független Porosenkóval szemben egy látszólag független, népszerű komikus tévésztárt választott államelnöknek. Zelenszkij, a Nép Szolgája szolgájának nevezte magát, populista ígéreteit lehetett komolyan is venni, meg tréfásan is, hiszen mit várjon az ember egy humoristától? Politikai ígéreteit nem támasztotta alá program, stratégia vagy olyan személy, aki képes lett volna megvalósítani mindezt. Például a Donbászban akkor már évek óta folyó háború lezárását. Helyette eszkalálódott a lokális csetepaté, először különleges hadműveletté, majd proxyháborúvá, és rá sem merek gondolni, mi lehet még belőle!

Zelenszkij 2022. február 24. óta katonai terepruhákban jelenik meg a világ színpadán. Így megy a pápához, az ENSZ-be és Brüsszelbe is. Nem érdekli a dresszkód, neki sajátja van, a világnak látnia kell, hogy háborúban álló országot képvisel. A táncos-komikusból felépített politikus teljesen azonosult a szerepével.

„Elveszíti-e Ukrajna ezt a háborút?” – tette fel a kérdést a külügyminiszternek kijevi látogatása után a német riporter. „Nem, mert az ukránok oroszlánként harcolnak. Bátor fiatal emberek, akik tudják, ha nem ők lőnek, akkor őket lövik le. Azt is tudják, hogy nemcsak Ukrajnát védik, hanem a mi európai békerendszerünket is – mondta mély meggyőződéssel Annalena Baerbock. – Ezért kell Ukrajnának mindenképpen győznie, és nekünk minden támogatást megadnunk nekik.”

A szerző történész