Kiss László

Vélemény és vita

Lenin, mint fénykép a szoba falán

álláspont

„Büszkén vállalom, hogy az Orbán-kormánnyal szembeni brüsszeli eljárások egyik kezdeményezője a Momentum” – közölte Donáth Anna. A talpraesett honleány mindezt bátran, egyenesen a magyarok szemébe mondja, nem csoda, ha a hazaárulózókon kívül mindenki csodálja a kiváló képviselő rátermettségét. Istenem, ennyi ésszel akár még segédartista is lehetne, vagy ezer minden másra fordíthatná mesebeli adottságait – akár még házmesterként is hasznosíthatná ezeregy eszét –, de ő nem. Ő nem akar mást, mint bennünket, a nemzetét képviselni, boldogítani. „Mi vagyunk azok, akik európai koalíciót szerveztünk a magyaroknak járó pénzek megvédésére. Mi vagyunk azok, akik újra és újra megmutatják Európában, mit is művel a Fidesz Magyarországon. És mi vagyunk azok, akik 399–118-ra győztük le Orbán Viktort az Európai Parlamentben, amely kimondta: csak akkor kaphat uniós pénzt a magyar kormány, ha biztosítja, hogy nem lopja el” – írta bejegyzésében a jeles hölgyemény.

A sporthoz, az olimpiához is bizonyára ért, mint ahogyan nem kevésbé kvalifikált társai. Hiszen úgy látszik, tudja, tudják, hogy mit jelent egy város, egy ország számára egy olimpia, azért is fúrták meg. Felismerték, mi rejlik a játékokban, mit számít a gigantikus sportfesztivál infrastruktúrában, munkahelyekben, idegenforgalomban, pénzbevételben. Meg persze kiadásban is. A létesítmények, stadionok, szállodák – bár így, hogy most már ország és nem város a rendező, jól eloszolva – itt maradnak, de hát ezt egy ilyen kiválóság nyilván tudja. És nem csupán azt, hogy később persze pénzbe kerülnek. Akár uniósba is, amelynek az útját mind ez idáig olyan sikeresen eltorlaszolták. Olyannyira sikeresen, hogy még a pártállami idők vámosai sem álltak olyan masszívan ellent a pénzek ki-be gurulásának, mint a baloldal sikeremberei.

„És mi vagyunk azok, akik az Európai Parlamentben kimondták: csak akkor kaphat uniós pénzt a magyar kormány, ha biztosítja, hogy nem lopja el” – jelentette ki büszkén a bölcs hölgy. Emellett azt is közölte, hogy azért fontos a jogállamisági nyomás fenntartása, mert fékezi a putyini önkény kiépülését, és eközben elzárja a NER oligarcháit azoktól a milliárdoktól, amelyekből finanszírozzák a dubaji, londoni, New York-i luxuséletüket.

Igen, az még rendben is van, hogy a politika hérosza nem csupán Battonyától Nemesmedvesig, Hegyeshalomtól Záhonyig lát el, hanem Dubajig, Londonig, New Yorkig is. Mindössze az nem világos, hogy akkor meg miért nem lát vagy legalábbis nem sejt Kispesten, a Lánchíd körül, vagy nem keres a Városházán spekulációs pénzeket. Igaz, azok eltűntek. Azokat varázsujjak varázszsebekben láthatatlanná tették. Új gazdáikat meg felismerhetetlenné, hiszen a furcsa paklik során készült fotókon hirtelen az ismeretlenség ködébe burkolóztak még a legjobb cimborák is. Röhejes, de a felvételekről senki nem ismeri fel őket, a barátaikat. Így aztán itthon nincs kitől felkérdezni a jól bemagolt leckét: hol a dohány? Csak Brüsszelnek jut válasz, illetve felszólítás, feljelentés – vagy igaz, vagy nem –, és még hősi pózt is felvesznek Európa legbátrabb feljelentői. Így a derék honleány, Donáth Anna is.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy a Momentum politikusai a választások után is folytathatják majd áldásos tevékenységüket Brüsszelben és Strasbourgban, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a baloldalon látható átrendeződés – és elsősorban Magyar Péter felbukkanása – miatt Donáthék nem tudják elérni az ötszázalékos küszöböt. Bár a képviselő asszony keményen állítja, jó úton járnak: „A kormányváltás alapfeltétele, hogy a jövőben is megmaradjon az európai uniós nyomás a magyar kormányon. Erre ma a Momentum és az ott végzett elmúlt ötéves munkánk a legjobb garancia.”

Igen, ez jó mulatság, férfimunka volt. Nagyszerű öt esztendő. És igen-igen fontos, hogy Brüsszelbe változatlanul legyen valaki bekötve. A hírek szerint egyébként ha Donáth Anna nem kerül vissza az EU-parlamentbe, továbbra sem besúgást fog oktatni valamelyik Soros-főiskolán, hanem a Fővárosi Közgyűlésben találhat politikai menedékhelyet. Ugyanis ő fogja vezetni a Momentum fővárosi listáját. Azonban miután az olimpiaellenes párt nem jelölt senkit főpolgármesternek – névleg Karácsony Gergelyt támogatja ugyan, ő azonban a DK–MSZP–Párbeszéd listáját vezeti majd –, kérdés, hogy ezen a választáson elérik-e az öt százalékot.

Ám ezzel együtt az a legfontosabb, hogy a legjobb magyarok közül valaki változatlanul legyen ott, ahol a világot vezetik és megváltják. Valaki, akinek a képét, mint egykoron Leninét, kirakhatjuk akár még az üzemekben és az iskolákban is. Aki majd újra támadja Magyarországot, aki változatlanul el akarja majd venni a magyaroknak járó pénzt.

Akire büszkék lehetünk.

A szerző újságíró