G. Fehér Péter

Vélemény és vita

A túlbuzgó iskolaigazgató esete a tinédzser lánnyal

álláspont

Rendőrök zavarták meg egy német iskola tanóráját. Az oktatás kellős közepén szabályosan berontottak az osztályterembe, a tanár és az osztálytársak szeme láttára a padból kirángatták Loretta B. 16 éves tanulólányt. A hatóság meg is indokolta, hogy a majdhogynem kommandós akciónak minősülő cselekményre miért került sor.

A tinédzser, csak úgy mint minden más fiatal, vette magának a bátorságot, hogy egy viccesnek szánt bejegyzést tegyen közzé a TikTok közösségi oldalon. És mi volt az a bejegyzés, amiért a német rendőrségnek nem akadt más dolga – például a nők megvédése az illegális bevándorlók zaklatásától –, mint egy fiatalkorú tanulóval szemben durva kényszerintézkedést alkalmazni?

„Mi a közös Németországban és a törpökben: mindegyik kékek” – így a hatóság dühét kiváltó megnyilvánulás. Magyar észjárással valószínűleg értelmezhetetlen Loretta bejegyzése. A németek viszont azonnal megértették. A politikai pártok Németországban is különböző színek használatával különböztetik meg egymástól magukat, elsősorban a népszerűségüket mutató grafikonokon. A migrációt ellenző, és ezért a többi párt által politikai karanténba zárt Alternatíva Németországért (AfD) színe a kék. Loretta az esetleges félreértések elkerülés végett egy másik posztot is kitett a közösségi oldalra: Németország nem csak egy hely a térképen, hanem egyben az otthonom is.

Így már Magyarországon is értelmezni lehet az eseményt, mifelénk ezt úgy nevezik: a szólásszabadság diktatórikus elfojtása. A németországi közállapotokra jól rávilágít, ha tudjuk, hogy Lorettát saját iskolai igazgatója jelentette fel, ő hívta rá a rendőrséget. Az ilyesmi ismerős a közelmúlt magyar történelméből. A tinédzser anyja szerint lányát politikai indíttatásból vették őrizetbe. Úgy látszik Németországban mégsem ment el mindenkinek az esze.

A rendőrség persze a tartományi törvényre hivatkozik. Vagyis az ottani előírások szerint tilos olyan kijelentések használata, amely megzavarhatja a közbiztonságot. Ez is ismerősen hangzik. A lány édesanyja viszont nem hátrált, mert kijelentette: Loretta mindenkinek példaképül kell, hogy szolgáljon.

Ez aztán a bátor kijelentés a mai Németországban. Mert minden tilos, amiről azt feltételezik, hogy az AfD-t népszerűsíti. A Berlinben kormányzó szocik, zöldek és szabaddemokraták azonban most is alaposan mellényúltak. Minden akció, ami az AfD folyamatosan növekvő népszerűségének megállítását célozta, a visszájára sült el. Loretta megrángatása is országos felháborodást keltett.

Jövőre parlamenti választások lesznek Németországban. Az előjelek a kormánypártok számára nem jók. Szászországban és Türingiában az AfD a legnépszerűbb párt, tartományi szinten egymaga lesöpörné a globalista berlini kormánykoalíció pártjait, ha most tartanának választásokat. Az AfD országos viszonylatban is „arat”, a második helyen áll, csak a CDU/CSU pártszövetség előzi meg.

Még egy-két Loretta-ügy és ez a helyzet is megváltozhat.

A szerző főmunkatárs