G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Egy gyilkosság árnyéka vetült Ursula von der Leyen nyaralására

álláspont

Megértem Ursula von der Leyent, hogy ellátogatott a csodálatos Kréta szigetére. Ki ne akarna a fenséges tájban gyönyörködni, a mesés tengerparton sütkérezni és a hűs hullámokban megmártózni. Az azonban teljesen érthetetlen, hogy mi szüksége volt az Európai Bizottság elnökének arra, hogy mindezt éppen a nem minden gyanú felett álló Kiriákosz Micotákisz vendégeként tegye. Akárhogyan is kapálódzik most a főkomisszár sajtócsapata, a korrupció árnyéka ismét az európai „first ladyre” vetült.

Mint ahogy például ez történt az uniós Covid elleni küzdelemben, amikor Von der Leyen az EU nevében beszerezni kíván Pfizer-vakcinák szerződéseit, a nemzetközi gyakorlattól teljesen eltérően, sms-ben kötötte meg, majd az üzenetek – véletlenül – eltűntek a telefonjáról. Kezd lassan az EU-ban is szemet szúrni az ilyen nyaralgatás, mivel sokan úgy vélik: Von der Leyen veszélyezteti függetlenségét és hitelességét azzal, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök villájában nyaralt.

Kiriákosz Micotákisz családja sem makulátlanul tiszta. Nagyapja, a néhai veterán politikus, Konsztandínosz Micotákisz, aki a katonai junta után visszavezette Görögországot a NATO-ba, benne volt egy-két umbuldában. Történetesen abban az időszakban, amikor Görögország még nem volt az EU tagja, keresztül erőltetett egy törvényt, amely megtiltotta a banán bevitelét az országba. A Micotákisz családnak éppen Kréta szigetén voltak banánültetvényei. Vannak ilyen véletlenek. Ezért talán nem is csoda, hogy az ifjabb Micotákisznak is ezen a szigeten van a palotának is beillő nyaralója, ahol az EB elnökét is vendégül látta.

Az Európai Uniónak napjainkban Görögország ellen elég sok kifogása van. Viszont ezeket az ügyeket Brüsszelben feltűnően lagymatagon kezelik. Igaz, hogy az eurokraták vizsgálódnak, de csak úgy tessék-lássék módon. Sok mindent felrónak ugyan Athénnak, van itt minden, mi szem szájnak ingere. Lehallgatási botrány, a nemrég több száz ember halálával járó, migránsokat szállító hajótörés, a független felügyeleti szervek munkájának aláásása, hogy csak egy párat említsünk a szaftos ügyek közül. Brüsszel azonban semmilyen konkrét felelősségre vonást sem foganatosított Athén ellen. Szóba sem került a jogállamiság ügye, hogy mást ne mondjunk.

Az egyik gyanús ügynél azonban érdemes egy kicsit elidőzni. Az uniós apparátus feltűnően sziszifuszi munkája semmilyen eredményt nem hozott a Giorgos Karaivaz-gyilkosság ügyében. Az 52 éves, országosan ismert újságírót 2021. április 9-én fényes nappal gyilkolták meg az Athén kertvárosában lévő háza előtt. Egy motorbicikliről két férfi összesen tíz golyóval végzett vele. A rendőrség maffiatípusú gyilkosságnak minősítette az esetet. Karaivaz az úgynevezett görög maffiával, a kábítószer-kereskedelemmel, a pénzmosással kapcsolatban végzett tényfeltáró újságírást. A gyilkossággal összefüggésben már voltak letartóztatások, de az ügy csaknem akar megoldódni.

Karaivaz weboldalán igen érdekes írások jelentek meg. Többek között a szolgálatban lévő és volt rendőrök szervezett bűnözésbe való részvételéről. A feltételezések szerint Karaivaz meggyilkolása a negyvenötödik olyan bűncselekmény volt Görögországban 2009 és 2021 között, amely az ország különböző szervezett bűnözői csoportjaihoz köthető. Mindez Ursula von der Leyent láthatóan nem nagyon érdekelte.

De mi végre volt akkor Ursula von der Leyen meglepetésszerű és nem minden politikai kockázatot nélkülöző látogatása Krétán? A választ nagyjából megtudhatjuk a helyi lap internetes oldalán publikált, Ursula von der Leyennek címzett egyik bejegyzésből. „Üdvözöljük nálunk! Emlékezzen majd Krétára, amikor a pénzeket a gazdálkodóknak és állattenyésztőknek, valamint infrastrukturális beruházásokra szétosztják”.

A szerző főmunkatárs