Kiss László

Vélemény és vita

Lehet tüntetni, jár a tanulópénz!

álláspont

Na végre, végre. Végre meghallgatta valaki Pankotai Lilit. Tudják, a pécsi diáklányt, aki először malacságokkal, saját haxametereivel rúgta be a honi politika ajtaját. Tavaly október 23-ára még csak azt írta, és az egyik, a tanárok érdekében folytatott tüntetésen elő is adta, hogy: „Szeretnék gondolkodni, / a hexameteren túllátni, rálátni, / a fizetésen elcsodálkozni, / mert igenis ők tanítják a jövőt. / És ha el sem hiszed, / de én és mi vagyunk a jelen / és a kibaszott jövő.”

Hát így, ilyen szelíden, szépen, mívesen. Hihetetlen mélységekben járt, ám erre alig valaki figyelt oda, legfeljebb az iskolája, a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnázium, amelynek igazgatója, Nyisztor Zsolt másnap közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy az intézmény elhatárolódik Pankotai Lili előadásától. „Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját.”

A történtek után a forradalmár lány a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban folytatta tanulmányait 2022 decemberétől. A Szabad Pécsnek és a Szabad Európának adott interjúban azt mondta, hogy nem rúgták ki, de olyan atrocitások érték, amik arra késztették, hogy önként távozzon. Ennek ellenére a december 3-i tüntetésen ismét felszólalt, ezúttal azonban nem egyedül: partnere Molnár Áron színművész volt. A színész egyébként már az első felszólalás után is kiadott egy közleményt, melyben a lányt támogatta, s januárban bejelentette, hogy beperli volt iskoláját, mert az a véleménynyilvánítási jogát nem tartotta tiszteletben, retorziók érték miatta. A perrel azt szeretné elérni, hogy más diákoknak ne sérüljön ez a joga, s a többi iskola is észrevegye: nem mindent engedhet meg magának egy diákkal szemben.

Erre most vasárnap, a köztársasági elnöki hivatal nyílt napján Lilinek mindenkit sikerült meglepnie. Nem hivatkozott a hazai oktatás alacsony színvonalára, nem mutogatott másra, például Bangónéra és Kunhalmi Ágnesre, arra, hogy a két jeles honanya azt találta írni apró transzparensére, hogy helytelen az emberekbe belefolytani a szót. Na, nem. A nemes gondolkodású lány nem visítozott, hogy helytelen a folytanit elipszilonnal írni. Nem. Lilike inkább a mellére, külön erre az alkalomra készített saját trikójára azt pingálta: „ELVLEG FÜGGETLEN KATALIN!” Mármint a köztársasági elnök, Novák Katalin.

Hát így. Semmi cicó, egyenesen a tömegek – állítólag volt több tucat, de talán néhány száz elszánt tiltakozó – és hát az elnök asszony arcába: ELVLEG. Hogy aztán ezt még a gyermekét anyatigrisként, időnként tényleg igazi anyaként védő Pankotai mama sem vette észre, az bizony malőr. Nagy-nagy malőr. Persze, túlzás, vaskos demagógia lenne azt állítani, hogy a mamának is lenne pótolni valója, visszamehetne ő is az iskolába, mindenesetre annyi talán megáll Lili-ügyben, hogy amint a mama ránéz a lányára, rögvest elhomályosodik a tekintete. Sőt az sem elképzelhetetlen, hogy nyomban elkezd a szeméből folyni a könny. De hogy a mama aztán – védve a gyermekét – újságírókat akar beperelni, már-már költői túlzás, és kitetszik belőle az is, hogy Lili kitől is örökölte költői vénáját.

Viszont végre kiderült, mire ez a nagy felhajtás, mi végre ez a permanens forradalmi hangulat, amelyet, úgy látszik, csak folyamatos kerítésbontással lehet fenntartani. A kerítéselhárítói szakon végzett Hadházy Ákos úgy közlekedik a Miniszterelnökség körül – csapataival –, mint hajdanán Vlagyimir Iljics a Téli Palota körül. És mintha már csak arra várnának, hogy mikor jelennek meg a monitorok a Dunán s veszik össztűz alá a Várat – támogatva az éppen tüntetgető Lilikééket –, felszabadítva a Karmelita kolostort.

Mert lássuk be, csak pirul az arcunk a művelt Nyugat előtt oktatási rendszerünk fogyatékosságai okán. Éppen itt az ideje visszafizetni a tanulópénzt, Lilike és elvtársnői szorgos, kitartó, folyamatos – esetleg: fojamatos – munkálkodásukkal már réges-rég kiérdemelték. Sikeres politikus pedig bármelyikőjükből lehet.

A szerző újságíró