Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Az abortuszellenes Google

Három nagy amerikai városban a Google abortuszellenes tanácsadók felkeresését javasolja azoknak a nőknek, akik a neten keresnek abortuszklinikát

álláspont

Az olvasó biztosan akkor is hallott már az úgynevezett fatimai jelenésekről, ha nem katolikus vallású, vagy egyáltalán nem is hívő ember. 1917 októberében egy kis portugáliai faluban gyerekek előtt jelent meg Szűz Mária, és néhány üzenetet adott át nekik, ezek között van olyan, amelynek ez értelmén a mai napig sokan tűnődnek. Az egyik kislányra, Lúcia dos Santosra olyan hatással volt a találkozás, hogy hivatásául a szerzetesi életet választotta, és a későbbiekben is nyilvánosságra hozott olyan gondolatokat, amelyeket áthatott a Máriától kapott üzenetek szellemisége. Az egyik ez volt: „Isten és a sátán királyságának utolsó csatája a házasságról és a családról fog szólni”.

Ez hathat akár ijesztően is, és persze biztosan akad olyan is, aki legyint, hogy mindez képes beszéd, mese, fantazmagória. De ha figyelembe vesszük, hogy milyen viták dúlnak ma ezekről a kérdésekről, illetve ezekkel összefüggésben például a magzatvédelemről, az abortuszról, talán megáll egy pillanatra a kétkedve legyintő kéz. A nem konzervatív beállítottságáról híres brit The Guardian február 7-én közzétett cikke szerint egy Tech Transparency Project elnevezésű kutatás azt mutatja ki, hogy három nagy amerikai városban a Google abortuszellenes tanácsadók felkeresését javasolja azoknak a nőknek, akik a neten keresnek abortuszklinikát. A cikk tolmácsolja a projektigazgató véleményét is, aki szerint mindez kifogásolható.

Érdemes röviden a részleteket is megismerni. A projekt úgynevezett tesztfiókokat hozott létre a világhálón – ez az, amit a fiatalok egyszerűen kamuregnek neveznek, tehát nem létező személyek profilját. Ezekkel kezdtek kutatni olyan klinikák után, ahol terhességmegszakítást végeznek. Fontos, hogy mindezt az arizonai Phoenixben és a floridai Miamiban folytatták le: e két államban a terhesség tizenötödik hetétől kezdve tilos annak megszakítása. Kutattak még a georgiai Atlantában – itt már a hatodik héttől tilos a küret. A kutatók még azt is kimutatták, hogy a háromból két városban elsősorban az alacsony jövedelmű nőket célozták az abortuszellenes hirdetések.

A projektigazgató szerint mindez azért aggályos, mert így az alacsony jövedelmű nők elesnek attól a lehetőségtől, hogy a lakóhelyük közelében legális és biztonságos abortuszklinikát találjanak, márpedig számukra az utazás szinte lehetetlen, és ha nem lépnek időben, kifutnak az időből. A Google e keresési szisztémáját abortuszpárti politikusok már korábban is kifogásolták, próbálták felszólítani a gigavállalatot arra, hogy a Google Mapsen tüntessék fel a klinikákat, és ne akadályozzák a szabad keresést. A hírekből tudjuk, hogy az abortuszpártiakat az utcára is ki lehet vinni, tüntetések, tiltakozások zajlanak Amerika szerte.

Könnyen meglehet, hogy a Lúcia által említett apokaliptikus csata máris zajlik. Azt, hogy a Google algoritmusa hogyan működik, a vállalat programozóin kívül talán még Isten sem tudja, azt viszont igen, hogy a Google egy bevételekből élő óriásszolgáltató, tehát semmit nem tesz passzióból. A keresők ilyetén működtetése mögött feltehetőleg megrendelői akarat áll, és sok-sok pénz. Akik a Google-t próbálják presszionálni, nyilván azok előtt igyekeznek ellehetetleníteni, akik fizetnek az abortuszellenes hirdetésekért. Tehát burkoltan és nyíltan is nézetek és politikai érdekek összecsapása zajlik.

E cikk nem azért született, hogy vitát nyissunk az abortuszról. Egyetlen kérdés merül fel: milyen erő, érdek vagy meggyőződés vesz rá embereket arra, hogy a segítő hamis szerepébe bújjanak, és az alacsony jövedelmű nőket megpróbálják rávenni arra, hogy az anyaság, az életadás helyett egy magzati élet kioltását válasszák; hogy nekimenjenek egy világcégnek, amely roppant hatalmát ez egyszer nem arra használja, hogy összegyűjtse az adatainkat, és azokat vállalatok vagy kormányzati szervezetek számára értékesítse; hogy tömegeket rángasson el a családjuk köréből, és az utcára vigye őket, ahol azt követelhetik, hogy bármelyik nőnek lehessen joga a saját családja tönkretételére, hogy az élet helyett a halált válasszák? Van erre válasz?

A szerző főmunkatárs