Nagy Ervin

Vélemény és vita

Gyurcsány nélkül verhető lenne a Fidesz?

Nos, erre adhatnának érvényes választ most a laposföld-hívők!

A jászberényi időközi választások után az ellenzék színe-java ismét megfejtette az Orbán-kormány legyőzésének titkát, ám az annyira nyakatekert, hogy a „győztesek” éppen most vesznek össze rajta. A kínos kérdés viszont óhatatlanul felmerül az örömködő hangok hallatán: most akkor van demokrácia vagy nincs? Diktatúrában ugyanis nem szokás legyőzni a kormánypártokat. Még Jászberényben sem.

A másik kérdés sem elhanyagolható. Kié a dicsőség? Mert ahogy halljuk, Gyurcsány Ferencen kívül mindenkinek megvan a saját világmegváltó magyarázata. És persze ezen is szépen összevesznek az egykori szövetségesek.

De mielőtt még bárki is rohanna a kasszához, érdemes emlékezni arra, hogy mi történt 2018. februárjában. Miután Márki-Zay Péter kisebb meglepetésre megnyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen, kórusban kezdte el kiabálni az ellenzék minden szereplője, hogy megvan a csodarecept. Ha az alföldi városban verhető volt a Fidesz, akkor országosan is az lesz – fejtegették a politikai elemzővé avanzsált politikusok. Majd két hónappal később ismét kétharmados győzelmet aratott a jobboldal…

Persze, a tanulságot azért a kormánypártoknak is le kell vonniuk. Helyben kell hiteles politikusokat jelölni és érvényes programot ajánlani. Verébre pedig nem szabad ágyúval lőni, mert az sokszor a visszájára sül el.

Most azonban felmerült egy újabb csacska gondolat az örömtáncot járó baloldal körében. Mire megy az ellenzék, ha nincs Gyurcsány? A világmegfejtők ugyanis kitalálták azt a sületlenséget, hogy mivel Jászberényben nem vett részt az ellenzéki kampányban a Demokratikus Koalíció, így ez a gyurcsántalanított baloldal premierje is egyben. És lőn! Most érkezik az ellenzék egy részének válasza: ha nincs Gyurcsány, akkor legyőzhető az Orbán-kormány… jé, eddig azt hittük, hogy nem Gyurcsány a probléma, hanem a jogállamiság! Ezek szerint – adjuk meg a végső premisszát –, ha nincs Gyurcsány, akkor demokratikus versenyben le lehet győzni a Fideszt… vagy valami efféle nyilvánvaló örültség következik az egyébként is több ebből vérző érvelésből.

A logika alapszabálya szerint, ha a kiindulópont hamis, akkor minden következtetés is hamis lesz. Komolyra fordítva a szót, most is ez történik.

Mindezek ellenére bizonyos szempontból érthető, hogy az ellenzék egy része meg akar szabadulni Gyurcsánytól. Régi tehertétel ez, amit egy évtizede nem tudnak levetkezni magukról. Ám egy ellenzéki politikusok alkotta jászberényi civil szervezet győzelméből levonni azt a következtetést, hogy Gyurcsány nélkül országosan is verhető a Fidesz, pusztán azért, mert az egyesületben nem vettek részt DK-s politikusok, annyira abszurd, hogy még maga Gyurcsány is a sárga földig röhögheti le magát.

Az igazság az, hogy a helyzet éppen fordítva van. A Demokratikus Koalíció a közvélemény-kutatások szerint a legerősebb ellenzéki párt, továbbá csak nekik van egyedül országos lefedettségük. És ha mindez nem elég, akkor tessék megkérdezni azokat a politikusokat, akik az elmúlt három hónap során igazoltak át Gyurcsányhoz. A Párbeszédből Szücs Balázs, a VII. kerület alpolgármestere és Erdősi Éva, aki 2019-ben még az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt Csepelen, a Jobbikból pedig Szilágyi Szabolcs miskolci önkormányzati képviselő lépett át. De Gyurcsányék 2019 óta a szocialista pártból csábítottak át számos vezető politikust, tavaly november óta pedig már a Momentumból is elindult az átáramlás. Így Újpest polgármestere, Déri Tibor, majd Bodrozsán Alexandra kecskeméti önkormányzati képviselő, legutóbb pedig Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja és Juhász Béla sződligeti polgármester is a DK-t választotta.

Ők mind-mind azért léptek át a Demokratikus Koalícióba, mert úgy látták, hogy a saját pártjuk nem kínál alternatívát. Szerintük csak Gyurcsány pártjában van igazi potenciál.

Mindebből pedig az következik, hogy vagy a DK-ba átigazolók, illetve az összes politikai elemző és mindenki más hülye, aki nem látja a DK megkerülhetetlen helyzetét, vagy annak borult el az agya, aki komolyan gondolja azt, hogy Gyurcsány nélkül a Fidesz országosan verhető.

A döntést az olvasóra, pontosabban a szavazópolgárra bízom!

A szerző a XXI. Század Intézet elemzője