Rab Irén

Vélemény és vita

Egy sokszínű, modern bevándorlóország modellje

A 2015–16-os menekültválság tetőpontján néhány józanabb politikai szakértő azt találta mondani, hogy a beözönlő tömeg hosszú távon a baloldal megerősítését szolgálja

A 2015–16-os menekültválság tetőpontján néhány józanabb politikai szakértő azt találta mondani, hogy a beözönlő tömeg hosszú távon a baloldal megerősítését szolgálja. Az úgynevezett migránssimogató aktivisták tulajdonképpen az embermentés álcája alatt politikai küldetést teljesítenek, baloldali szavazóbázist építenek. Jó esetben csak legyintés volt erre a válasz vagy a tétel határozott elutasítása. Kvaccs, mondták a mindig magabiztos németek, ostoba okoskodás az egész, és határozottan kijelentették, hogy ez egyébként is lehetetlen. A választásokon csak nagykorú állampolgár vehet részt, és az állampolgárságnak egy jogállamban szigorú, törvényben szabályozott kritériumai vannak.

Így igaz. A német kormány honlapján részletesen lehet tájékozódni az állampolgárság megszerzésének feltételeiről, újabban már könnyített német nyelven is. A könnyített német a közigazgatás minden felületén megtalálható, a gyengébbek kedvéért az A2-es nyelvvizsga szintjének megfelelő szókinccsel, egyszerű bővített mondatokban magyarázza el a fontos tudnivalókat. A honosításhoz jelenleg a kielégítő nyelvtudás mellett nyolc év életvitelszerű ott-tartózkodás, állandó jövedelem és egzisztenciabiztonság szükségeltetik. Ki kell tölteni hozzá egy, a jog- és társadalmi rend ismeretét firtató állampolgársági tesztet, majd az ünnepélyes eskütétel során hitet kell tenni a szabad, demokratikus Németország alaptörvénye mellett. Ez így helyénvaló, még akkor is, ha mint mindenben, a honosításban is elrejtettek kiskapukat, könnyítéseket.

Most kiderült, hogy jól ráéreztek a migráció politikai vetületére pár éve azok a szakértők! Ugyanis a belügyminisztérium törvényjavaslatot állított össze az állampolgárság megszerzésének egyszerűsítéséről. Erősíteni kell a társadalmi összetartást, minél több embert kell, minél gyorsabban és jobban honosítani – indokolta az előterjesztést a migrációért és integrációért felelős tárca nélküli miniszter. Németországnak sokszínű, modern bevándorlóországgá kell válnia, ahogy ezt a kormányprogramban is megfogalmazták. A szocialista Reem Alabali-Radovan miniszter asszony hiteles személy a projekt képviseletére. Iraki szülei Moszkvában ismerték meg egymást, ő is ott született, de aztán Husszein elől a befogadó Németországig menekültek. A férje is menekült szülők fia, egyenesen Romániából.

10,7 millió külföldi állampolgár él Németországban, több, mint Magyarország teljes lakosága. Sokan közülük legalább tíz éve élnek ott anélkül, hogy honosításra gondoltak volna. Elvannak anélkül is. Igazság szerint nekem sem jutott soha eszembe, hogy németté váljak. Mindössze 1,3 százalék élt a lehetőséggel, ez bizony európai viszonylatban igen alacsony érték, tenni kell azért, hogy megváltozzék.

Most a kitűzött cél eléréséhez öt évre csökkentenék az állampolgárság megszerzését megelőző várakozást, sőt aki a honosítás érdekében (német útlevél, választójog) külön erőfeszítésekre hajlandó, annak három évre csökkentenék ezt az időt. A tervezet szerint a korábban elutasított menedékkérők, a teljes nagycsalád is benyújthatják kérelmüket. A gyerekeknek nem kell bizonyitani semmit, ők a szülők után automatikusan megkapják az állampolgárságot. Az öregektől pedig nem várnak sem nyelvtudást, sem integrációt, ez nem lenne toleráns velük szemben. A többségük úgyis olyan régen itt él, és ha eddig nem tanult meg németül, ezután sem fog. Az eljárást azzal is egyszerűsítenék, hogy automatikusan engedélyezik a kettős állampolgárságot. Nem kell lemondani az eredetiről, megkapják mellé a németet is. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel sok bevándorlót tudnak ösztönözni az állampolgárság megszerzésére.

Azzal nem számolnak, hogy devalválódik az állampolgári státusz, hogy az osztogatás a társadalmi együttéléshez elengedhetetlen integrációt nem segíti, és további ösztönzést ad az illegális migrációnak. A kettős állampolgárság kettős identitást jelent, egyre több müezzin hangja fog szállni Németország felett.

A honosítási reformot a migrációs törvény módosításával egészítenék ki. A trambulinos, zöld külügyminiszter, Annalena Baerbock külföldi útjai során sok olyan (hozzá hasonlóan) képzett emberrel találkozik, akik örömmel költöznének Németországba. Mivel négyszázezer szakember hiányzik a német gazdaságból, a szakképzettséggel rendelkező bevándorlók és családtagjaik számára kitárnák az összes kaput. Az úgynevezett „szakemberbevándorlási törvény” sarokpontjait már le is fektette a kormány. A könnyített migráció azokra is érvényes lenne, akiknek tudására nincs is kereslet a munkaerőpiacon, de bármilyen továbbképzést elvállalnak. Az ellenzék és a gazdasági szereplők nem örülnek az őrült ötletnek, az újabb bevándorlóáradatnak. Ők úgy látják, hogy a magasan képzett munkaerő számára Németország már nem vonzó hely. A félresikerült migrációs politika elsősorban a képzetlen, megélhetési migránsokat vonzza, és laza szabályaival elsősorban a rogyadozó szociális rendszerbe való bevándorlásra invitál.

Társadalmi szinten is paradigmaváltás zajlik a szemünk előtt a német politikában. A migráció további ösztönzése, a honosítási reform és a választójogi korhatár egységes csökkentésének terve mind egy irányba mutat. Szép sorban összeáll az Open Society „sokszínű bevándorlóországgáválás-projektje” Németországban. Talán a szivárványos karszalagot és zászlót is ennek jegyében tűzik ki, jobban kifejezi a modern német identitást, mint a jelenlegi trikolór, ami az avítt demokráciát és a túlhaladott szabadságjogokat szimbolizálja.

A szerző történész