G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Emmanuel

álláspont

Emmanuel, Emmanuel! Nem lesz ez így jó. Franciaország elnökeként igazán tudhatnád, hogy a pénznek nincs szaga. Mondhatnék még egy-két ilyen vagy ehhez hasonló magyar közmondást, de teljesen felesleges. Így is, úgy is lenéztek minket, közép-kelet-európaiakat.

Azt viszont felettébb furcsának találom, hogy ennyire naiv vagy. Mi az, hogy – téged idézve – „A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”?

Nem fog sokáig menni? Ki mondta neked, hogy a nemzetközi kereskedelem, még ha háború is van, az angolkisasszonyok önképző hímzőköre, ahol jó szívvel cserélnek díszíteni való mintákat. Hogy a négyszeres felár erkölcstelen? Az, ebben igazad van. De azzal, hogy te a harácsolásnak ezt a formáját szóvá tetted, bajt hozol a fejedre.

Tájékozatlanságodról vagy szövegértelmezési problémáidról tettél tanúbizonyságot. Hát nem olvastad, vagy ha igen, akkor nem értetted, Soros Gyuri bának a tőkéről írt könyvét, amelyben többek között azt fejtegeti, hogy teljesen fölösleges a tőkén az erkölcsösséget számon kérni, ugyanis a tőkének nincs erkölcse? Oda megy, ahol tulajdonosának a legnagyobb hasznot tudja hajtani.

Soros György igazgató úr, lehet, hogy ezért már nem is intőt, hanem szigorú megrovást – utolsó figyelmeztetéssel megspékelve – fog neked adni, kicsapással fog fenyegetni, rontod a bizniszt. Mit képzelsz magadról, hogy csak úgy néhány milliárd dollárt kiveszel mások, jelen esetben, mondjuk, az amerikaiak zsebéből, akik éjt nappallá téve mást sem csinálnak, mint négyszeres áron igyekeznek jótékonykodni. Ennél kevesebbért is elfenekeltek már politikusokat.

Neked nem kellett az olcsóbb és biztonságosan érkező orosz gáz. Most meg lassan semmilyen sem lesz. Igen tudom, a szabadság mindenek felett.

Emmanuel, Emmanuel! Azért az már igazán nem volt szép dolog. Elfelejtetted? Az algériaiakat nyolc keserves évig csak azért öldöstétek, mert szabadságot akartak. Vagy ezt nálatok nem tanítják az iskolában? Vagy másként tanítják? Úgy, hogy a fejlett Franciaország fel akarta emelni a szegény arabokat, miközben halomra gyilkolta őket, csak azoknak ez így nem kellett?

Emmanuel, Emmanuel! Neked nincs önérzeted. Mert ha lenne, akkor nem mentél volna el Algériába gázt koldulni. Arról is megfeledkeztél, hogy ez az Algéria már nem az az Algéria. Manapság inkább Moszkva felé, nem Párizs felé fordul. Jó, jó, megfizetted volna az árát, persze úgy gondoltad, hogy kevesebb pénzt adtál volna érte, mint az amerikai energiahordozóért, alkudoztál, mint ahogy egy arab bazárban illik, de azért mégiscsak a kunyeráló szerep jutott neked.

Hát nem okultál semmit Olaf Scholz német kancellár példájából? Ő már előtted is járt az öbölbeli arab országokban, de a sejkek sámlira ültették, a szó szoros értelmében, miközben maguk trónusokon ülve hallgatták az egy betelefonálós rádióműsorhoz hasonló módon előadott kívánságlistát. Aztán ajtót mutattak a németnek.

Emmanuel, Emmanuel! Hát újságot sem olvasol? Pedig megírták a lapok, hogy nincs elég európai kikötő, ahol lefejthetnék a cseppfolyós gázt, ezért a hajók a nyílt tengeren várakoznak, némelyik akár több hétig is. Tudod, olyan ez, mint amilyen nálunk volt a kommunizmus építése. Ha volt cement, akkor nem volt víz a betonozáshoz. Ha meg volt víz, akkor cementből volt hiány. 

Viszont a kommunizmus építése töretlenül folyt, legalábbis papíron minden rendben volt.

A szerző főmunkatárs

Kapcsolódó írásaink

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Arabia felix

ĀVége van már azoknak az időknek, hogy Rijádban úgy táncoljanak, ahogy Washingtonban fütyülnek. De azt is mondhatnánk, hogy Rijádban csak egyszer volt tevevásár, méghozzá 2014-ben

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Az újságírókat megölik, ugye?

ĀHogyan lehetett volna a máltai kormány ellen keményen fellépni, ha sok európai vezető La Valletta közvetítésével az azeriek kezéből ette a különlegesen finom kaviárt

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Benes élt, Benes él, Benes élni fog?

ĀAkárhányszor felmerült a dekrétumok hatályának ügye, a szlovák fél mindig azzal érvelt Brüsszelben, hogy a dekrétumokat a gyakorlatban nem alkalmazzák. Mint most kiderült, mégis.