Galsai Dániel

Vélemény és vita

A turul realitása

Fricska

Azért az szerintem komoly hiba lenne részemről, ha szó nélkül elslattyognék a munkácsi vár bástyájáról eltávolított turul emlékmű története mellett. Pláne, hogy immáron jó pár nap eltelt, így némi tágabb perspektívában tekinthetünk az esetre. Ám az összkép ugyanaz: gyalázat, szégyen, egy EU-ba törekvő ország esetében kizáró tényező, rusztikusabban fogalmazva, köpedelem!

A magyar külügy jól vizsgázott: Szijjártó Péter bekérette az ukrán ügyvivőt, ennél többet nem tehetett, de ennyiből is világosan látszik, hogy mostanság valódi patrióta diplomácia működik, emlékezhetünk még arra, amikor 2010 előtt a szociálliberális elvek alapján, a „megbékélés” jegyében környező országok szélsőségesei törölték fel velünk a padlót, még a teljesen akaratgyenge Göncz Kinga külügyminisztert is simán csak „kócos asszonynak” gúnyolta egy szlovák politikus…

Ám a turulsztori jóval többről szól, mint egy tehetségtelen politikus szánalmas megalázásáról! Elsőként most a Népszava írásának alcímét idézném, idejét nem tudom, mióta, először pozitív felhanggal! „Úgy tűnik, a háború ellenére van idejük a magyar szimbólumok ellen kultúrharcot vívni.” Bevallom, az állam úgy leesett ennek olvastán, hogy alig találtam meg, bravó, Népszava! A probléma csak ott van, hogy mi itt, a másik oldalon, mindezt már hónapokkal-évekkel ezelőtt megmondtuk, megírtuk, néha kiabáltuk.

Azt, hogy Zelenszkij és rezsimje egy magyarellenes, durván nacionalista, soviniszta vezérkar, akik már egészen a „narancsos forradalom” óta az Egyesült Államok segedelmével egy rágógumiból gyúrt demokráciát működtetnek, gátlástalanul, nyilvánosan és korruptan. Ám talán ennél is nagyobb baj az ügy belpolitikai vetülete: ezt a csirkefogót ugyanis anyaoroszlánként védte az elmúlt hónapokban a magyar liberális értelmiség, mindenkit Putyin-bérencnek tituláltak, aki fel mert szólalni ez ellen a, tulajdonképpen előre várható aljasság ellen!

Most pedig itt tartunk. Lehullt a lepel – a kérdés, hogy valaki akarja-e látni, mi volt alatta… Jó pár nap telt el – a Magyarország által soha el nem követett „kirekesztésekre” oly' érzékeny EU hallgat, mint tehénlepény a gazban, nincs közös közlemény, bizottság, elhatárolódás. Mivel csak egy ősi magyar jelképet gyaláztak meg… Zelenszkijnek pedig a háború és a különböző követelőzések közepette van ideje erre az ocsmányságra is időt szakítani. Gyomorforgató ez az egész, olyan, mint amikor ez az elnökké vált ripacs a hímtagjával verte a zongorát egy C kategóriás komédiában. De azt legalább ki lehet kapcsolni…