Galsai Dániel

Vélemény és vita

2–1

Fricska

Soha sem tagadtam meg sportújságírói múltamat, sőt büszke vagyok rá, örökké a fülembe cseng régi kedves barátom, kollégám, szerkesztőm, Őri B. Péter klasszikus megállapítása: „Minden hírlapírónak sportosként kellene kezdenie. Mert ott megtanulnák a tények tiszteletét, mivel egy Fradi–Újpest 1–0, az minden rendszerben 1–0.

Mindez csak a minapi Fradi–Crvena zvezda Európa Liga-futballmeccs kapcsán jutott eszembe, ahol ugyebár a zöld–fehér legények – nem kis meglepetésre – 2–1-re győztek, vezetik a csoportjukat, karnyújtásra vannak attól, hogy még tavasszal is vitézkedhessenek Európa elitjében! Amit még feltétlenül érdemes megemlíteni: az FTC-ben négy magyar volt a kezdőcsapatban, a gárda már most is eurómilliókat futballozott össze, a stadionjuk rendre megtelik, és várhatóan ez az érdeklődés csak fokozódni fog. A stadion réges-régen behozta az árát, ami most történik, az már a tiszta haszon kategóriája, adók, áfa, járulékok, hirdetések, nemzetközi jelenlét, nem sorolom…

És ilyenkor – óhatatlanul – az elmúlt tíz év „független” (értsd: balliberális) médiakampányaira, ócska heccelődéseire, a tornából felmentett politikusok és romkocsmalakó értelmiségiek „stadionozásaira” gondolok. Azokra, akik mindezt úgy tették, hogy volt valami közük a sport világához – ilyen például Farkasházy Tivadar, aki nyíltan kimondta, hogy a magyarok ellen szurkol, mert Orbán… – ők egész egyszerűen aljas, hazátlan gazemberek. És volt a másik csapat – jelképük talán lehet Fekete-Győr András, a gyíkvállú, aki vélhetőleg még egy kavicsot sem rúgott le soha a járdáról – ők szánalmas laikusok, megélhetési csirkefogók…

A helyzet most az, hogy ez 2–1 volt, a Fradinak kilenc pontja van, megelőzve a sokkal gazdagabb vetélytársakat. A válogatottnál ugyanez a helyzet, tömött stadion, sikerek egymás után, a csapat tele a balliberális népség által kiátkozott futballakadémistákkal, a sokmilliárdos németek, angolok mögöttünk. Évtizedek lemaradását hozzuk be, a stadionok egyben közösségi terek is, nem eladott közművek, bezárt kórházak, megszüntetett vasútvonalak.

Nagyjából ennyi a különbség. És ez jóval több, mint 2–1...

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom