Galsai Dániel

Vélemény és vita

Egy Gréczy-kép keret nélkül…

Fricska

Az egykori kolléga, jelenleg a Gyurcsány-párt árnyékkormányának táskahordozásért felelős helyettes államtitkára (szerintem van ilyen pozíció…) időnként előkerül, mond valamit, gyakran posztol a Facebookon. Ne tagadjuk, ezt mi nem bánjuk, józan megfontolás szerint ő ugyanis egy ingyen kapott dzsóker a pakliból – minden megnyilvánulása ajándék a jobboldalnak, ékes bizonyítéka annak, hogy teljesen reménytelen a DK kormányra kerülése, és legfőképpen rémálomba illő.

Legfrissebb műve egy fotó. Általában igen nehéz egy fotográfiát szóban elmesélni, ezúttal azonban megkísérlem, pláne mert a mi Zsoltink kommentárjával együtt vélhetőleg mindenki számára érthető lesz az alkotás eszmei mondanivalója. Kezdjük talán a szöveggel: „Győri taggyűlés meghívottja voltam. (...) Minden szóba került, ami aktuális. (...) Jó látni, hogy a DK-s csapat egyben van, tenni akar. Büszkeség köztük lenni.” És akkor nézzük a fotót: a tablókép szélén maga a szenátor úr áll, aki – csaknem hatvanévesen – a kompánia Benjáminja. A többiek, nagyjából tízen, jóval hetven fölötti, a szocializmus barázdáit arcukon viselő aktivisták, hitük nyilván Kádár idején csírázott, Horn alatt szökkent szárba, s most talán már azt sem tudják, hogy jelenleg éppen egy globalista-liberális, álbaloldali egyletet támogatnak, de talán mindegy is nekik, a lényeg, hogy O1G…

Félreértés ne essék: minden tiszteletem a vidékieké és a szépkorúaké, már csak azért is mert jó ideig éltem vidéken, és néhány év múlva már én is érintett lehetek nyugdíjügyekben. De éppen a DK, és éppen Győrben?

Ők, akiknek az értelmiségi holdudvara tizenkét éve nyíltan, kendőzetlenül köpködi a vidékieket, a „mucsaiakat” és a „nyuggereket”, mert szerintük ők a Fidesz bázisa, a tanulatlan birkák, akik fenntartják a rendszert?! És éppen azon a megyeszékhelyen, ahol a korábbi polgármester botránya után is kormánypárti jelöltet választott a város, és a parlamenti választáson is taroltak arrafelé?

Ezt úgy hívják, hogy totális önértékelési zavar, Gréczy ilyen akciói demonstrálják, hogy ők az elvtelenségből és a felejtésből akarnak politikai várat építeni – hol szociáldemokraták, hol liberálisok, Vadai Ágnes felfestett monoklival tüntet a nők jogaiért, Gyurcsány táblákat aggat a nyakába, amelyeken hol cigánynak, hol melegnek, hol migránsnak vallja magát, a Jobbikot ki akarták átkozni a parlamentből, később összefogtak velük, a munkavállalók érdekvédőjeként tetszelgő Varju László szerencsétlen, munkájukat jól és udvariasan végző biztonsági őr munkavállalókat provokál.

Da capo al fine…

Gréczy pedig ezúttal nem a nadrágjában rendetlenkedik (a szépkorú aktivisták véleményét e témában nem ismerhetem), hanem Győrben mosolyog a nyugdíjasok között, akik most aktuálisan tenni akarnak. Egy kép, keret nélkül…