Sütő-Nagy Zsolt

Vélemény és vita

Vastagbőr

álláspont

Régóta tudjuk, hogy egy rinocérosz érzékenybőrű lény Karácsony Gergely főpolgármesterhez képest, aki szemrebbenés nélkül képes a legvadabb állításokra is; emlékezhetünk, amikor nemlétező nyelvtudását hiperpasszívnak minősítve próbálta magyarázni a kínos bizonyítványát. Szerencsétlent tavaly októberben a villamos is elütötte, néhány nappal azt követően, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölti casting első fordulója után nagyhangon bejelentette: csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos. Erre mi történt? Álmában csengetett egy kicsit, aztán átment rajta. Mentségére szóljon, egy ilyen baleset után bárki visszalépett volna.

A héten újabb nevetséges gyötrődésbe kezdett. A szemetesek sztrájkja miatt előbb annyira kétségbeesett, hogy már a második napon a kormánynak könyörgött a fővárosi hulladék begyűjtéséért, majd amikor a harmadik napon a sztrájkolók elfogadták a jórészt a kormánytámogatásra épülő fizetésemelés-ajánlatot, akkor hirtelen nekibátorodott, és a tényekkel mit sem törődve ismét harsányan a kormányt rágalmazta.

Gyaníthatóan, maga is érzi szánalmas vergődését, ami miatt már saját táborában is leírták, és előbb Gyurcsányék, majd a szocialisták is bejelentették, hogy elég volt Karácsony ámokfutásából, két év múlva mást ültetnének a budapestiek nyakába, valakit aki legalább hihetően vádaskodik. Karácsonynak ugyanis ez sem megy, nem elég, hogy a zuglói parkolási ügytől a Városháza eladási szándékáig folyamatosan lelepleződik, de ráadásul mindig másra mutogat, szövetségeseit porig égeti, mint akinek fogalma sincs mi történik az általa vezetett intézményekben.

A kukasztrájk másnapján is ilyen kínos leleplezésekkel állt elő. Bejelentette, hogy a kormányzati kukaholding tartozik Budapestnek, amelynek a számláját már el is küldték. Itt elakadhatott, helyette az állami cég fejezte be a mondatot, miszerint az összeget a főváros már megkapta, sőt több mint egymilliárd forinttal meg is fejelték az apanázst.

Legkevésbé sem meglepő, hogy erről a főpolgármesternek nincs tudomása, hiszen másról, talán fontosabb ügyekről sem volt. A tények ismeretében viszont már nyugtalanító, amikor a szellemekkel kezet fogó amerikai elnökhöz, Bidenhez hasonló jeleket mutat, és mániákusan ismételgeti: Budapest semmiben nem számíthat a kormányra. Igazán tisztában lehetne azzal a megállapodással, ami véget vetett a sztrájknak, s amelyben Budapest vállalta, hogy az állam által biztosított 15 százalékos januári béremelést a főváros 2 százalékkal megtoldja. Azaz a fővárosi cég dolgozóinak a fizetésemeléséről 88 százalékban a kormány, 12 százalékban a budapesti városvezetés gondoskodik.

Karácsony végezetül még összeráncolta homlokát, s a Facebookon ijesztő kijelentésre ragadtatta magát: „Ha válság van, ha fennakadás van, egy nap alatt képesek hadrendbe állítani a lejárató gépezetet. Hazugság, manipuláció, személyeskedés – csak a szokásos. Teszek én erre általában, de most a dolgozóinkat próbálták becsapni, félrevezetni, ezért ez nem maradhat következmények nélkül – jönnek a perek.”

Ez amolyan villamosos kardcsörtetés lehet részéről, elvégre a megállapodás éppen azt mutatja, a dolgozókat nem a kormány, hanem a főváros csapta be, hiszen az igényeik rendezéséhez van forrása Budapest vezetésének, csupán mindeddig nem akarták odaadni nekik.

A szerző vezető szerkesztő