Sütő-Nagy Zsolt

Vélemény és vita

A hallgatás ára

álláspont

Nagy a találgatás, ki okozhatta az Északi Áramlat két vezetékén a robbantásokat a Balti-tengeren. Az ugyanis nagyon hamar kiderült, hogy nem valamilyen váratlan természeti katasztrófa ejtett négy helyen is sebeket a csőkígyókon, hiszen a svéd szeizmológiai hálózat szakembere már hétfőn tisztába tette, két robbanást is mértek, a második ereje egy 2,3-as erősségű földrengésnek és több mint száz kilogramm TNT-nek felelt meg, azaz bárki is tette, nem bízott semmit a véletlenre.

No, innentől kezdve indultak be a feltételezések, és napról napra hangosabbak a fenyegetődzések.

Mindenki saját szája íze szerint magyarázza a történetet. A CIA már hetekkel korábban orosz szabotázst várt, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egyenesen az Oroszország által kitervelt terrortámadásnak és az Európai Unió elleni agressziónak nevezte a két földgázvezeték megrongálását. Az észak-atlanti katonai szervezet, a NATO szerint határozott választ kell adni a szövetségesek létfontosságú energia-infrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra. A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője közben Párizsban egy sajtótájékoztatón azt mondta, „nagyon nyilvánvaló”, hogy ki áll a szabotázs mögött, de neveket nem említett.

A másik oldalon viszont Oroszország háborog, az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását szorgalmazta, és már meg is találta a felelőst az Egyesült Államokban, amelynek a közelben tartózkodó hadihajójáról felszálló helikopterekben vélte felfedezni a kivitelezőket, ahogy arra is emlékeztetett az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, hogy a gázvezetékeken történt szivárgások dán és svéd gazdasági zónákban történtek, amelyeket az amerikai titkosszolgálat felügyel.

Bonyolította a képletet a volt lengyel külügyminiszter, aki közösségi oldalán köszönetet mondott az amerikaiaknak a vezeték megrongálásért, miközben az amerikai Fox News tévécsatorna közismert műsorvezetője, felidézte, hogy a jelenlegi amerikai elnök már februárban kijelentette: kiiktatják a gázvezetékeket. 

Zajlik a szájkarete, de gyanúm szerint a kétséget kizáró bizonyítékokra vagy beismerésre még sokáig nem számíthatunk, ahogy a háború során eddig elkövetett vérlázító gaztettek is csupán évek, évtizedek múlva tisztázódnak majd. A modern háború természetrajza már csak ilyen. Dezinformáció és könyörtelen pusztítás, a következményeknek pedig nincs felelősük, utólag majd a győztesek elmagyarázzák az igazság egy megismerésre érdemesnek tartott szeletét.

Nekünk pedig marad a feketeleves, a gáz már eddig is egekbe szökő világpiaci ára a sztratoszférát ostromolja, a konfliktus kezdete óta lendületesen erősödő dollár pedig tovább izmosodik az euróval és a forinttal szemben.

A szerző vezető szerkesztő