Galsai Dániel

Vélemény és vita

A német fuszekli

Fricska. Reklamáció nincs, mindenki mehet Brüsszelbe, Strasbourgba, akár Hágába is, ha van pénze ügyvédre és idegrendszere kötélből, hogy kivárja azt a négy-öt évet, amíg valami ítélet születik

Csinos kis történet a Kontrán, benne ez a szerencsétlen, jobb sorsra érdemes kontinens minden búja-baja, abszurditása! Egy olvasói megkeresés az alapja: a derék, gyanútlan polgár egy német cégtől akart interneten vásárolni. Nem is sejtette, hogy miközben ártatlanul növelni szeretné a „baráti” Németország GDP-jét, a politika legsötétebb bugyraiba keveredik!

A cég ugyanis egy elektronikus levélben közölte, hogy ők bizony nem szállítanak Magyarországra. Hősünk még itt sem fogott gyanút, áldott kelet-európai naivsággal érdeklődött, hogy vajon miért nem? Válaszul egy linket küldtek neki, ami az InfoPoint Europa oldalára vezetett. Itt az Európai Parlament minapi határozatával találkozhatott, amelyben Magyarországot nem demokratikus országnak minősítették.

Ennyi a történet. Kész, vége, hatszáz... Reklamáció nincs, mindenki mehet Brüsszelbe, Strasbourgba, akár Hágába is, ha van pénze ügyvédre és idegrendszere kötélből, hogy kivárja azt a négy-öt évet, amíg valami ítélet születik, ami amúgy szinte biztos, hogy kedvezőtlen lesz, hiszen a német cég dúsan fizetett jogi tanácsadói nyilván kiókumlálják, hogy senki sem köteles mindenhol árulni a portékáját. A munkaerő és az áruk szabad áramlásának európai elve, a kollektív bűnösség tilalma, a kirekesztés elleni liberális ethosz? Ugyan, hol van az már! Illetve nagyon is itt van, például amikor a magyar viszonyokat abszolút nem ismerő EP-képviselők mondanak olyan véleményeket rólunk, ami leginkább egy kabaréba illene, ha nem lenne siralmas, nagyjából egy első évben kibukott politológus hallgató is ízekre tudná szedni őket.

Most hozhatnék történelmi párhuzamokat, hogy a német „barátaink” csak a 20. században nagy rutint szereztek a különféle színű totalitárius diktatúrákban, a kirekesztésben, egész népek megalázásában... de minek? A tünetek mindenhol jelentkeznek, ahol egy gyakran ingatag talajon álló luxemburgi oktathatta Magyarországot és egy exmaoista, vállaltan pedofil ösztönű Cohn-Bendit akart minket demokráciára nevelni, ott végül is minden megtörténhet. És ez sokkal nagyobb baj, mint hogy nem tudunk két (Kínában gyártott) német fuszeklit rendelni a világhálón.