Galsai Dániel

Vélemény és vita

Egerek és emberek

A mai történetem ékes bizonysága annak, hogy néha egészen jelentéktelen emberek is képesek tanulságos gondolatokat közzétenni. Többnyire persze akaratukon kívül. Ujhelyi István, az immáron már csak virtuálisan létező MSZP, EP-s ingyenélője most éppen népszavazást akar kezdeményezni Magyarország EU-s tagságának az ügyében. Az ötlet lebeg a levegőben, mint Mohamed koporsója, szerintem maga a szerző sem tudja hogy mit akar a művével elérni. De ennél is jellemzőbb talán Gelencsér Ferencnek, a Momentum teljesen jelentéktelen, arctalan elnökének reakciója: „Pandora szelencéjét feszegeti ez a gondolat". „Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba. (..) Ilyen időkben egyes politikai aktorok könnyen találhatnak bűnbakot a saját alkalmatlanságuk okozta problémákra. Lásd 12 év gazdasági analfabetizmusát követően »brüsszeli szankciókkal« takarózni”.

Ilyen az, amikor a teljes logikai, morális és intellektuális összevisszaságból is mélyen rejtező tanulságok vonhatók le! Az EU-ról ma, ebben a helyzetben népszavazást rendezni teljes elmebaj, nagyon drága politikai cirkusz. Nyilván többségben lennének a támogatók – de ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy a jelenlegi, eltorzult, bürokrata-kompánia jó lenne nekünk. De kilépni most reménytelen lenne, annyi a kibogozhatatlan kapocs, kötelezettség, mint égen a csillag! És ennek ellenére Gelencsér szavai mindent elárulnak: a magyar ellenzék zsigerileg irtózik minden olyan megmérettetéstől, amit nem nyernek meg biztosan. (Ilyen pedig rég óta nincs.) Különösen rettegnek attól, hogy az ostoba brüsszeli szankciók hatásával szembesülnek az emberek. Ezért vajúdnak Ujhelyi és Gelencsér szintű törpeóriások, és végül egereket szülnek...

(A cikk írásának befejezésekor jött a hír, hogy Ujhelyi javaslatát nem nyújtja be, mert abban megelőzte a Jobbik. No comment – a szerk.)