Nagy Dóra

Vélemény és vita

Kinek, mit intéztek...

Elhangzott Orbán Viktor tusványosi beszéde, és ahogyan várható volt, ha kis fáziskéséssel is, de a liberálbolsi oldal azért csak megtalálta, hogy miért náci a miniszterelnök. Általában gyorsabban szoktak reagálni, de most szemmel láthatólag sokkot kaptak az ellenzéki megmondók és kitartóik, plusz pride is volt, amiről nagyon muszáj volt beszámolni. Mindenesetre, miután kitalálták, mi a bajuk, nem volt kevésbé szórakoztató a szenvedésük.

2019 óta nem fordult elő, hogy Orbán Viktor ilyen nagyívű elemzést adjon korunk állapotáról. Ki is használta a miniszterelnök az időt, és egy nagyon pontos, hazai és nemzetközi kitekintéssel bíró, rendkívül összetett beszéddel készült a hallgatóságnak. Ismerve az eddigi beszédeit, szerintem ez volt a legjobb helyzetértékelése, amiből tökéletesen kitűnik, hogy Orbán Viktor mennyire előrelátó, rendszerben gondolkodó, a kialakult helyzetet összefüggéseiben vizsgáló államférfi. Nyilván nem jós, és egy ilyen beszédnek sosem az a célja, hogy majd belenézve a kristálygömbbe megmondja a lottószámokat is. A lényeg sokkal inkább az, hogy megmutassa vezetőként, mennyire képes felmérni a helyzetet, előre gondolkodni, problémákat felismerni és megadni azokat az irányvonalak, válaszokat, amelyek alapján meghatározza a kormányzást.

Természetesen nem kell mindennel egyetérteni, amit a miniszterelnök mondott, de az tagadhatatlan tény, hogy a helyzetfelismerése és előre gondolkodása jóval az átlagos politikusok fölé helyezi Orbán Viktort. Erről pedig most mindenki meggyőződhetett, aki végighallgatta az elemzését. Már ha végig hallgatta, ugye… és itt érkezünk el a reakciókhoz.

Elhiszem, hogy baromi kínos, hogy minden egyes alkalommal megmutatkozik a hazai ellenzéki vezetők, a brüsszelita elit és a magyar miniszterelnök közötti intellektuális különbség. Lehet szeretni vagy nem szeretni Orbán Viktort, de azt nem lehet mondani, hogy nem felkészült, nem képes irányokat és víziókat adni, vagy ne lenne roppant ambiciózus, aki végre olyan vezetője az országnak, hogy nem érzésekkel, meg morális ködösítéssel foglalkozik, hanem a nemzete érdekeinek legmaximálisabb képviseletével. Nem pusztán hazai viszonylatban vizsgálódik, hanem európai, sőt világszinten nézi az összefüggéseket, adja meg a stratégiát. Erre pedig a jelenlegi ellenzék egyáltalán nem képes. Csak és kizárólag annyit tudnak, hogy a megadott mantrákat visszaböfögjék. Nem is csoda, hogy eltartott majdnem egy napig, mire tudtak valamit reagálni egy ilyen nagyívű, mindenre kitérő, okosan felépített elemzésre. Amikor pedig végre összeszedték magukat vajon mit csináltak? Talán felvázoltak egy ellenpólust, és úgy viselkedtek, ahogy felelős, komolyan vehető vezetőknek és képviselőknek viselkednie kell? Talán elmondták, hol téved szerintük a miniszterelnök? Talán megadtak egy alternatív irányvonalat és stratégiai irányt? Ha valaki ezt hinné, az gyorsan ébredjen fel, mert már biztosan bilibe lóg a keze.

Az ellenzéki oldal, az egész „értelmiségi hátterével” együtt pontosan azt csinálta, amire számítani lehetett: sikítófrászt kaptak, és nekiláttak nácizni, meg lebetegezni Orbán Viktort. Még csak kreatívak se voltak. Amikor az ember hallgatta a beszédet, pontosan lehetett tudni, hogy mi lesz majd az a rész, amire ész nélkül, ordítva rá fognak ugrani a liberálbolsik. Maradjunk annyiban, hogy nem valami bonyolult, megfejthetetlen lelkek, és bizony nagyon lehet tudni, hogy mi az a gomb, amit be kell nyomni rajtuk, hogy leszálljon az agyukra a lila köd. Jelen esetben a „faj” szóra ugrottak rá. Nyilván azért tartott el egy darabig a feleszmélés, mert nagyon hosszú volt a beszéd, ez a rész pedig inkább a második harmadban hangzott el, ezért kellett némi idő, mire odáig eljutottak. Na persze az már nem ment, hogy értelmezzék is az elhangzottakat, de ez nem is érdekes az ő szempontjukból, hiszen mint már mondtam, egyáltalán nem az a cél, hogy normálisan, összeszedetten, irányokat felvázolva, alternatívát felmutatva reagáljanak a miniszterelnök szavaira. Az ő céljuk a hergelés és a hisztériakeltés. Most az volt a feladat, hogy erősíteni kell azt a narratívát, mely szerint Orbán Hitler reinkarnációja, és a náci fajelméletet viszi tovább.

Annak rendje és módja szerint hadrendbe állt mindenki, és neki is látott hüledezni, rettegni, dühöngeni és hisztériázni. Az interneten pedig nincsen semmi korlát, tehát nyomathatják, ami a csövön kifér. Ment ám a szörnyülködés rendesen, amire aztán szépen rácsatlakoztak a hivatásos rettegők, a jóemberkedő libernyákok és nyilván az elégedetlenkedő átlagemberek is. Nem ítélkezve, hanem sokkal inkább tapasztalatból mondom, hogy biztos vagyok benne, hogy azok közül, akik orrba-szájba osztogatják meg a sírós, a magyar nácizmustól rettegő posztokat, senki nem ismeri az eredeti beszédet, és fogalma sincsen arról, miről is beszélt Orbán Viktor. Erre pedig igen nagy összeget fel merek tenni. Manapság ugyanis nem szokás első kézből tájékozódni, hanem sokkal inkább a huszadik helyről és értelmezés alapján vonják le a sommás következtetéseket egy perc alatt, mindenfajta racionalitást mellőzve.

Most persze én is nekiláthatnék elmondani, hogyan volt felépítve a beszéd és pontosan miről volt szó, de az ugye újabb értelmezés lenne és megint nem első kézből tájékozódnának az emberek. Nem hinném, hogy nekem kellene elmagyarázni, hogy mi a lényeg. Mindemellett pedig úgy gondolom, hogy a miniszterelnök amúgy sincsen rászorulva arra, hogy védőbeszédet fogalmazzak meg. Ugyanis nincs mit védeni, és senkit nem is akarok meggyőzni. Először is azért, mert jobb lenne, ha mindenki maga olvasna az egésznek utána, és gondolkodna az elhangzottakról, bár jól tudom, hogy ez nagyon valószínűtlen forgatókönyv. Másodszor pedig azért, mert a liberálbolsi oldalnak már régen megszületett az ítélete, mely szerint Orbán maga az ördög, mint ahogyan már azt is régen legitimálták ezen a térfélen, hogy érdemi munka, mondanivaló és vízió nélkül adnak bizalmat a politikusaiknak. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint hogy elég annyit mondani egy másfél órás elemzésre, hogy a magyar miniszterelnök beteg és náci. Ezzel kielégítették a gazdik az Orbán-fóbiás igényeit, majd napokig elrágódnak rajta, és folytathatják tovább a semmittevést. Orbán meg majd folytathatja tovább a kormányzást. Elvégre, kinek mit intézett az oldala, nem igaz?

A szerző politológus, az IKoN elnöke