Őry Mariann

Vélemény és vita

Csapások

Tanulságos helyzetet teremtett az európai politikai és médiavilágban, hogy tényleges háborús menekültek jelentek meg az Európai Unió keleti határán

álláspont

A 2015-ös migrációs válság óta a menekülteket üdvözlő refugees welcome szlogent olyannyira elkoptatták és kiüresítették a balliberális elitek, hogy most közösen rácsodálkoznak az emberek a valóságra.

Az Európai Unióval közvetlenül szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt a menekültek megjelentek a szomszédos országokban, köztük hazánkban is. Ez a helyzet a keleti határon. A délin pedig az, hogy megannyi biztonságos országot átszelve jelennek meg a migránsok, akik illegálisan akarnak átkelni a magyar határon, hogy eljussanak például Németországba vagy Svédországba, ahol magas szociális juttatásokat és jólétet várnak. Bármennyire is érthető emberileg, hogy nyomortól és erőszaktól sújtott országukat hátrahagyva emberek Európában keresik a jobb életet, ez nem a menekültjog területe.

A minap a svéd sajtó liberális fősodratától merőben eltérő Samnytt portál főszerkesztője mutatott rá egy cikkében, hogy bár egyesek nem akarják észrevenni, látványosak a különbségek a távoli országokból érkező illegális migránsok és az első biztonságos, szomszédos országba igyekvő menekültek közt. A gyerekek például gyerekek, nem pedig hamis adatokat megadó fiatal felnőttek.

Nem kell persze Svédországig mennünk tanulságos példákig, elég csak a szabadkai erdőig. Bejárta a híreket, hogy szombat hajnalban afganisztáni és pakisztáni migránsok támadtak egymásra lőfegyverekkel, halálos áldozat is van. Könnyen lehet, hogy a fegyvereket eredetileg nem egymás, hanem a magyar határt védők ellen akarták bevetni.

A déli határunkon ugyanis folyamatosan súlyos a helyzet, csak idén százezernél többen próbáltak illegálisan az országba jutni a legkülönbözőbb módszerekkel, alagutakon, létrán, kövekkel vagy fegyverrel.

„Veszélyek szép számmal vannak, hiszen migránsok százezrei ostromolják Magyarország határait, Nyugat-Európa nagyvárosait terrortámadások rázzák meg, két évig halálos vírus fenyegetett, és most kitört a háború a szomszédban” – összegezte a fenyegetéseket Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szombati tisztavatási ünnepségén a budai Várban. Előző nap pedig arról beszélt a rádióban, hogy tavaly négyszáz embercsempészt fogtak el a határon, az idén pedig már most hétszázötvenet.

A folyton szolidaritásról papoló brüsszeli liberálisokat érdemes emlékeztetni rá, hogy ez távolról sem csak magyar ügy. Ahogy a miniszterelnök is mondta a rádióban, „a migránsok is, ha bejutnak az illegális migránsok, azok majd előbb-utóbb megjelennek az osztrák–magyar határnál, és az ukrán menekültek is csak részben maradnak Magyarországon, nagy részük innen tovább megy nyugat felé”. „Mert mi fogjuk föl megint azokat a csapásokat, amelyeket egyébként Európa kap. És ehhez nekünk pénzügyi segítség, támogatás meg biztatás jól jönne, de inkább támadásokat szoktunk kapni, ilyen emberi jogi támadásokat, nem pedig pénzügyi segítséget” – magyarázta.

Tény, hogy az európai sajtó fősodra csak keservesen, foga közt kipréselve volt képes elismerni, hogy Magyarország óriási erőfeszítéseket tesz az ukrajnai menekültek megsegítésére. Persze azt, hogy ugyanez miért nem jár mondjuk az afrikai migránsoknak, megmagyarázták annyival, hogy ez – dobpergés! – rasszizmus. Egyesek semmit sem tanultak 2015-ből, és azt is elfelejtették. Európa népei és kultúrái menthetetlenül le fognak cserélődni, ha Nyugaton és Északon nem értik meg végre, hogy a tömeges bevándorlás kollektív öngyilkosság.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Érdemtelenek

ĀFricska. Azért az eléggé bizarr dolog, hogy sokáig morfondíroztam azon, érdemes-e egyáltalán írni a Jobbik szombati tisztújításáról

Szarka László Csaba

Szarka László Csaba

Lezuhanni a szirtfalról?

ĀA világ súlyosan alábecsüli az energiaellátás nyolcvan százalékát kitevő fosszilis energiahordozók jelentőségét. Az úgynevezett megújuló energiák túlerőltetése törvényszerűen vezet az energiahálózatok összeomlásához, majd energiahiányhoz