G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Szerencsétlenkedés

A piros lámpás házak legobszcénabb elnevezésével minősítette az Európai Unió vezetőit Edi Rama. Az albán miniszterelnököt elragadta a balkáni indulat az Európai Tanács legutóbbi ülésén

Érzelmi kitörése azért nem ismert korlátokat, mert tagjelölt hazájával nem kezdődhettek meg a konkrét uniós csatlakozási tárgyalások. Bulgária ugyanis a hasonló helyzetben levő Észak-Macedónia csatlakozási folyamatát blokkolta – a szófiai parlament már feloldotta a zárlatot,
de ez nem jelenti automatikusan a tárgyalások megkezdését –, és így az ugyanebben a „kosárban” lévő Albánia is elesett
a lehetőségtől.

Most nem a nagyhatalmi külső befolyás okozta a feszültséget a Balkánon, hanem éppen ellenkezőleg, annak elmaradása. Már amennyiben az Európai Uniót nagyhatalomnak tekintjük. A nyugat-balkáni országok felháborodtak, hogy a sokat hangoztatott európai perspektíva helyett Brüsszel csak szerencsétlenkedik, a tagjelöltekkel – Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia –, Bosznia pedig még tagjelölti státuszt sem kapott.

De bezzeg a jó tanuló Ukrajna és a korrekciós osztályban „jeleskedő” Moldova ezt heteken belül elérte. „Van-e bizonyíték arra, hogy az ukránok többet tettek a demokratikus intézmények felépítésében, mint a nyugat-balkáni országok?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Persze, hogy nem tettek többet, sőt semmit sem tettek, ha csak az ukrán neonáci szervezetek randalírozásait vagy a moldovai korrup­ciós botrányokat nem tekintjük annak. A két új tagjelölt állam vezetőinek egyike sem szakadt bele a demokratikus intézmények építésébe, annál többet tettek azért, kihasználva a háború adta lehetőségeket, hogy Brüsszel közelébe férkőzhessenek.

Az EU szemmel láthatóan geostratégiai érdekei alapján osztogatja a tagjelöltséget, ennek érdekében még saját alapelveit is sutba dobja. Elméletileg az unió vezető államai nem fogadnak be olyan országot, amelynek megoldatlan jogi, nemzetiségi, biztonsági gondjai vannak szomszédaival. Ukrajna háborúban áll, Moldova területéből pedig kiszakad az oroszok által lakott  Dnyeszteren túli térség, ahol Moszkva jelenleg is csapatokat állomásoztat. A háborúról való közbeszéd szerint az Ukrajnában előrenyomuló orosz csapatok a Fekete-tenger partvidékén ezekkel az egységekkel akarnak egyesülni. Ráadásul, ha nyíltan nem is, de fű alatt Bukarest és Kisinyov Nagy-Románia visszaállítását – a két világháború között Moldova Románia része volt – is napirenden tartja. Mindez nem elég biztonsági kihívás?

A két ország azért kapta meg szélsebesen a tagjelölti státuszt, mert Brüsszel rúgni akart egyet, pontosabban kettőt Moszkván. Jó példa erre a módszerre Törökország esete.

Az Európai Tanács 1999-ben hivatalosan elismerte Ankara csatlakozási kérelmének jogosságát, de a tárgyalások rendkívül lassan haladnak, időnként pedig a ciprusi válság miatt meg is szakadnak.

Ciprusi válság? És a szigetország mégis teljes jogú tag lehet? Hát persze! A kétezres évek első felében Törökországba akart Brüsszel rúgni, amiért az élve a nemzetközi jog lehetőségével, a török etnikum védelme érdekében korábban megszállta a sziget északi részét, majd a helyi török lakosság kikiáltotta független államát.

Akkor persze senki nem rizikófaktorként tekintett Törökországra, amikor a menekültválság közepén Angela Merkel fél éven belül háromszor járult Erdogan színe elé, hogy segítséget kérjen a keleti áradat megállítására, ami egyébként jelentős támogatást jelentett a német kancellárnak. Törökország német segítsége az uniós csatlakozáshoz persze elmaradt. Ahogy ez már ilyen esetekben lenni szokott a brüsszelitáknál.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

A legenda, aki összeköt

ĀÉdesapám a legnagyobb Elvis-rajongó. A Király minden lemeze, filmje megvan neki, az összes számáról tudja, mennyi ideig volt a slágerlistákon és hányadik helyig jutott, a róla szóló cikkeket pedig albumba szedte

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Reményvesztett baloldal

ĀAmi történt, az több mint egy figyelmeztetés, hisz a hétvégi kudarcnak mélyebb okai vannak még a jól látható szervezeti válságnál is