Galsai Dániel

Vélemény és vita

Homo lengyelicus

Fricska. Ilyenkor az a nagy kihívás, hogy a hírlapíró valahogy megfogalmazza a véleményét, ami amúgy nem tűri a nyomdafestéket!

„A Homo orbanicusnak nincs családja, csak hasznos és haszontalan rokonai, nincsenek barátai, csak cimborái. (...) szüleid és nagyszüleid egy kádári konszolidációs többségben alakították ki magukat, gyártották le őket Homo kadaricusszá.” Ezt írta a Népszavában Lengyel László politológus.

Az ember, aki látszólag ugyanabban a skót kockás pulóverben vagy előnytelen szürke kardigánban osztja az észt 32 éve, és jól megél abból, hogy ballib nyaloncként soha nem talál el semmit. Na, figyelj! Atyám korának jeles írója volt, anyám többdiplomás pszichológus-tanár.

Sokadgenerációs értelmiségi családból származom, a famíliában senki nem volt párttag, van egy fiam, aki most érettségizett, szerelmem, néhány igazi, több évtizedes barátom, és sok cimborám a törzspresszómból. Van hitem, politikai meggyőződésem, Istenem, hazám. Te pedig cseréld le végre azt a bánatos kötöttárut, mert az ilyen már a Kádár-korszakban is ciki volt, te „homo lengyelicus”!

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Gyilkos semmiségek

ĀAlexandr Szolzsenyicin írja le Gulag-könyvében, hogy a sztálini tisztogatások alatt a letartóztatások, a deportációk és maga az elnyomás milyen logika alapján vált a mindennapok részévé anélkül, hogy az emberek fellázadtak volna ellene

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Sugártartomány

ĀNéhány napja nem tudott mit kezdeni a gyomra felől váratlanul minden irányban szétterjedő, szorító ürességgel