Nagy Ervin

Vélemény és vita

Visszatért a Demszky-korszak

Karácsonyék enerváltak, teljes a tanácstalanság, Budapest egy helyben topog, miközben érdemi munka helyett alibiznek a Városházán

Az utolsó két terv, a növekvő energiaköltségekre adott „takarékos városállam” gondolata és az emlékezetpolitikai vitákat kirobbantó Horn Gyuláról elnevezett közterület ötlete a vérbeli semmittevés iskolapéldája. Azon már nem is csodálkozunk, hogy a szakmaiatlan tervezés miatt menetrend szerint jönnek a nyári dugók.

Mintha visszatértünk volna a Demszky-érához. Látványpolitika, koalíciós válság, egyre élhetetlenebb város. Tervek helyett abszurd ötletek, cselekvés hiányában liberális utópiák, munka helyett kivagyiság és sok-sok duma arról, hogy milyennek kellene lennie egy valódi világvárosnak. Arról pedig természetesen a mindenkori kormány tehet, hogy nem épül-szépül, nem fejlődik az ország fővárosa.

Tüttő Kata javaslata, miszerint korlátoznák a közvilágítást és a közszolgáltatásokat az energiaspórolás érdekében, nem más, mint csupán kirakatpolitika. Karácsony után az MSZP üdvöskéje is beállt azon európai politikusok hosszú sorába, akik számára egy zöldutópia sokkal fontosabb, mint a közösség valós szükséglete és jogos igénye, illetve az emberek mindennapi ügyes-bajos dolga. Van egy eszme, valahol messze a jövőben, amelyet ugyan sosem érünk el, de a Tüttő Kata-féle politikusoknak meggyőződése arról, hogy kizárólagos tudása van abban, hogy mi a jó az embereknek. Az utópiákhoz áldozatot kell hozni, erre kéri most a budapestieket Karácsony Gergely és Tüttő Kata is.

A baloldali budapesti városvezetés csatlakozna ahhoz a brüsszeli kezdeményezéshez, amelynek lényege, hogy az emberek fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet azért, hogy így kevesebb energiát fogyasszanak. Mert ez – szerintük – a lehető legjobb világok egyikéhez fog vezetni. A főpolgármester-helyettes szerint ráadásul ez segít a béke megteremtésében is, ami akkora hülyeség, hogy még egy utópista zöldpolitikus is belepirulna.

De mi ebben a logika? Miért jó ez a budapestieknek?

Az utópiahívőket ilyen kérdések sosem foglalkoztatták, számukra nincs racionalitás. Az utópistákat nem érdekli a következetlenség, és hidegen hagyja az, hogy az általuk az összes lehető világok között a legjobbnak tartott világot akarják-e az emberek. Sőt, végül is őket sosem érdekelték az emberek. Ilyenek voltak a kommunisták, és most így viselkednek a progresszív zöldek és társult baloldali segédcsapataik.

(Nem mellékes megemlíteni azt a pofátlanságot, hogy mindeközben Tüttő Kata milliós luxusnyaralásokon piheni ki városvezetői fáradalmait. De az utópisták már csak ilyenek: az áldozatokat nem nekik, hanem az embereknek kell meghozniuk.)

Ugyanilyen látványpolitikai kezdeményezés az, hogy Karácsony Gergely – szürreális módon – Nagy Imréről szóló megemlékezése mellett kezdeményezte, hogy Horn Gyuláról közteret nevezzenek el. Az effajta politikai viták kirobbantásának célja, hogy eltereljék a figyelmet az ötlettelenségről.

Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság alelnöke ezzel kapcsolatban mindent megírt a Mandiner portálon: „Meggyőződésem, hogy Horn Gyuláról közterületet elnevezni a hatályos jogszabályok szerint nem lehet, és egyébként sem lenne szerencsés. Hiszen mai Alaptörvényünk preambuluma, a Nemzeti Hitvallás világosan kimondja: egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki. Aki tehát 1956 leverésében részt vett, vagy azt támogatta, az nem szolgálhat névadó géniuszként.” Ennyi.

A fővárosi vezetés nem alkalmas a Tarlós-korszakban történt építkezések folytatására, ahogy Karácsony is érdemtelenné vált a város vezetésére. A gazdátlanná vált Budapest – akár Demszky Gábor irányítása alatt – nem előre megy, hanem hátra… Már „csak” két és fél évet kell kibírni! Addig pedig imádkozzunk, hogy minél kisebb kárt okozzon ez a méltatlan társaság az ország fővárosának!

(A szerző a XXI. Század Intézet elemzője)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Független káosz

ĀFricska. Baranyi Krisztina – szokásához híven – beledurrantott a ventillátorba

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Harcban Európáért

ĀEurópa nehéz időket él át, és valószínűleg még nehezebbek következnek, amit teljes egészében az Európai Unió vezetésének alkalmatlanságából fakad, legalábbis arra való alkalmatlanságából, hogy az európai lakosság érdekeit képviselje