Bán Károly

Vélemény és vita

Végjáték

Vona Gábor után szabadon kérdezhetnénk: most akkor Jakab Péter távozó, ám az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodó Jobbik-elnök Lúdas Matyiba oltott Rambo vagy csupán egy Tesco-gazdaságos Chuck Norris?

álláspont

Egy, a még megmaradt zsákmányért az utolsó leheletéig küzdő ketrecharcos, avagy az őt kitaláló balliberális körök fogott embere, leszerepelt bábja? Nota bene egy színészgéniusz, aki a jobbikos statisztákkal belesült a rá formált főszerepbe?

A választ teljes bizonyossággal még nem jelenthetjük ki. Talán ez is, az is, sőt a harmadik sem kizárt. A történetet ugyanis nem is ő írja, és a forgatókönyv, mint egy jó regény, napról napra tartogat újabb és újabb fordulatokat, csavarokat. Hétfőn például azt, hogy a Jobbik frakciója – úgy, hogy Jakab Péter a parlamentben sem tette tiszteletét – közleményben tudatta, csakúgy, mint az előző hetekben is, teljes egység-ben dolgozik a párt jobboldali, konzervatív (!) politikájának megvalósításán, és összhangban szólal fel, cselekszik a válság által nehéz helyzetbe sodort emberek megvédése érdekében. Mindezt Jakab Péterrel, a frakció vezetőjével együtt teszi.

Erre tessék gombot varrni! Mi ez, újabb fordulat? A gyurcsányi kikövezett út hirtelen feladása, elutasítása? Visszafordulás a történelemben? Hétfőn délben még arról szóltak a hírek, hogy Jakab Pétert, azután hogy az elnökségről öt nappal korábban lemondott, a frakcióból is kizárhatják, holott ahhoz még vasárnap este is foggal-körömmel ragaszkodott. Most meg már teljes az egység a párt elnökségében Jakabbal.

Mi történhetett? Visszanyalt a fagyi? Parizeus kezében is vannak ütőkártyák? Ráébredtek arra, hogy miután a Jobbik szinte valamennyi, országosan ismert, meghatározó politikusa távozott a pártból, nincs igazából olyan utód, aki hiteles alternatívát jelentene a párt élén? A náci karlendítésen ért Z. Kárpát Dániellel vagy a Jakab fenekében járó Brenner Kolomannal még az egyszázalékos támogatottság is oda lehet. Esetleg megvárnák, hogy a sorjázó botrányos ügyekben vigye még el a balhét a nyilvánvalóan megbukott, hiteltelenné vált pártelnök?

Az ököritófülpösi disznóvágáson történt erőszakos szexuális bűncselekmény kapcsán a rendőrség nyomoz, a pártalapítványnál történt szabálytalanságok is felkelthetik a hatóságok figyelmét, nem szólva az egykori kocsordi polgármester ügyeiben zajló nyomozásokról, amelyek a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési képviselőjét érinthetik.

Kizárni éppen ezeket sem lehet. Elég egy pillantást vetni a lemondott pártelnök közösségi oldalára, és elolvasni a nép hangját, véleményét a jobbikos disznótorról, magáról a pártelnökről, parlamenti bohóckodásairól, Gyurcsánnyal kötött alkujáról, a választási szereplést illető felelősségáthárításról. „Ez a kókler pojáca akkor is hazudott, ha kérdezett. Kamuzott és hazudozott mindig. Semmi mást nem csinált a parlamentben, mint Orbán Viktort támadta pitiáner, idétlen módon. Ennyi volt az ő »képviselői« szereplése. Ő egy tőről metszett politikai idióta. Csak azt tudnám megfejteni, hogyan juthatott el a gagyi párt elnöki székéig ez a vigéc bohóc, és kik voltak azok a még hülyébbek, akik őt az elnöki székbe juttatták” – írta valaki hétfőn Jakabról és a Jobbikról.

A Jakab Péter pártelnökkel szembeni puccskísérlet, a bukott elnök legfőbb bizalmasainak háttérbe szorítása, a pártirodistákra szabott alvó mandátumokért folytatott kenyérharc, a politikai kannibalizmus, a megmaradt zsákmányért, az állami támogatás elosztásáért folyt kíméletlen küzdelem jellemzi napjainkban a megcsappant támogatottságú Jobbik belső világát. A rákos sejtek burjánzása elhúzódó végjátékot vetít elénk.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Régiség

ĀEbben a hónapban már sokadik alkalommal állapította meg, hogy eljárt fölötte az idő. Hogy nem érti, mi történik körülötte.

Rab Irén

Rab Irén

A vakcinától a fegyverbizniszig

ĀAz oltóanyag-beszerzéssel megbízott egészségügyi biztos, a ciprusi Sztella Kiriakídisz férjével közös bankszámláján tavaly tavasszal négymillió euró landolt „észrevétlenül”