Galsai Dániel

Vélemény és vita

Rémdráma

Fricska. Ebben a történetben az a drámai, hogy egy normális világban nem fordulhatna elő

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete nyílt levelet írt Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának. Az ügy előzménye, hogy a Margitszigeti Színház lemondta Valen­tina Lisitsa ukrán zongoraművész fellépését, mert Mariupolban adott koncertet. Ez ellen tiltakozott az amúgy kárpátukrajnai származású színházigazgató, rendező, aki egyebek mellett Beregszász díszpolgára és Ukrajna legjobb rendezője is volt 2000-ben. Az excellenciás asszony szerint Vidnyánszky lemondást ellenző véleménye „katasztrofális és hibás”, szerinte „ne bátorítsuk ezt a hallgatást olyan frázisokkal, hogy a művészet kívül van a politikán, hogy a »nagy orosz kultúra« kívül van a háborún” – írja szarkasztikusan.

Megoldást is javasol: a magyar kulturális intézmények hívjanak meg inkább nekik tetsző ukrán művészeket! Amúgy Lisitsa ukrán–amerikai állampolgár, csak éppen van donbaszi passzportja is. Ez a bűne. Az egyre veszekedettebbé váló nyugati mainstream most már Puskin, Lermontov, Dosztojevszkij ellen harcol, művészeket, sportolókat akar tönkretenni. Igazi, Csehov tollára való dráma!

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Rövidlátó NATO

Ā„A nyugati államoknak nem szabad odaadniuk a hosszú távú biztonságukat pillanatnyi gazdasági nyereségért cserébe”, hangzott el a minap

Domonkos László

Domonkos László

Egyforma szemekkel

ĀMinden szülő tudja, hogy utódainkkal teljes az életünk