Bán Károly

Vélemény és vita

Ungár, az új áruló

Nagy a baj, már Ungár Péter is kihúzta a gyufát Hadházy Ákosnál. Mondhatnánk, egy újabb áruló bontogatja szárnyait, és építi maga is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének várát

álláspont

Hadházy, a baloldal kérlelhetetlen lyukas zoknis hőse, a korrupcióellenes harc Che Guevarája szerint Ungár most éppen megbontja a „demokratikus ellenzék” megbonthatatlan egységét, mielőtt az végre szárba szökkenne a negyedik kétharmad tanulságainak kínkeservesen döcögő levonása után.

Hadházy azonban nem az a feladós típus. Azt írta a pártról pártra szálló politikuslepke: megvalósult a putyini franchise! Ungár Péter meghajolva gratulált Orbán Viktornak. A hatalom által irányított, jól fésült ellenzék immár elkészült – vonta le a konzekvenciát a szekszárdi forradalmár, az igaz hazafi, a parlamenti obstrukció dízelmotorja, aki évek óta szakadatlan küzd azért, hogy a ballibeket is engedjék be végre a közmédiába.

Amiért Hadházy évek óta hiábavalóan, olykor pókemberként, a tévészékháznál korlátgyakorlatokat végrehajtva küzd, az most Ungárnak lazán sikerült. Bement a köztévébe. Sőt, hívták. Sőt, meg is kérdezték. Sőt, ki sem kellett dobni, mint 2018 decemberében az akkor még LMP-s Hadházyt és a biztonságiakkal birokra kelő DK-s Varju Lászlót. A főbejáraton távozhatott.

Hadházynak erről az jutott az eszébe, hogy aki a hatalom előtt meghajol, szerepelhet az állami és a fideszes médiában, és nem csak akkor, amikor le kell őt járatni. Abból ami Hadházynak nem sikerült, Ungárnak viszont igen, Hadházy azt a következtetést vonta le: aki bemegy a köztévébe, az áruló, aki nem megy, az hős. Ungár azonban itt nem állt meg, hétfőn az egyik kereskedelmi televízióban nem átallotta azt mondani, hogy nem ért egyet az Európai Unió legújabb olajembargós terveivel, mivel a szankciók bevezetése atombombaként hatna a magyar gazdaságra.

Miközben a teljes magyarországi „demokratikus ellenzék” hallgat ebben a kérdésben. Sőt, menekülnek az újságírók elől, véleményt nem nyilvánítanak. Még az energetikai szakembernek számító pécsi polgármester is kitért a válasz elől.

Tudniillik, ha maguk sem támogatnák Magyarország esetében az orosz olajembargót, azzal beismernék, hogy igaz, amit a kormány mond, miszerint az hazánk és a magyar gazdaság számára felérne egy atombombával. Kivégezné a rezsicsökkentést, atommeghajtásúvá tenné az inflációt, pillanatok alatt hétszáz forintos benzin és nyolcszáz forintos gázolajárat eredményezne.

Ezért is hallgat a mi „demokratikus ellenzékünk”. Mert ha kiállna a magyar érdek mellett, mit szólna ehhez Brüsszel? A liberálisok? Az európai egyesült államok eszmetársai? Maga Klára asszony az EP-ben? Milyen képet vágna hozzá a DK fasiszta tagozata, a Jobbik és annak egyke uniós képviselője, a magyarországi zsidó honatyákat és honanyákat listázni szándékozó Gyöngyösi Márton?

Aztán itt van a magyar választópolgár is, óriási többségben azok, akiknek nem tetszene, ha a magyar kormány támogatná a teljes körű orosz olajembargót. Így az a legjobb, ha inkább nem mondanak semmit. Így nem kell a „rossz oldalra” állni. Ha az Európai Unióban az energiabojkott kérdésében Magyarországgal egyetértő tagállamok közül többen nyilvánosan nem merik vállalni a véleményüket, akkor a hazai balliberális tömb miért állna ki a magyar érdek mellett?

A kiállás az amúgy is törékeny egységüket tovább rombolná. Úgy járnának ezzel is, mint az országgyűlési választás előtti napokban az általuk szorgalmazott ukrán fegyverszállítással, horribile dictu a lakosság elbizonytalanításával, viszik-e fiain-kat, apáinkat a háborúba? Nem tanulnak, nem változnak.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Élményfestés

ĀDuzzadt benne a kreatív energia. J. Károly ezt nemcsak onnan vette észre, hogy május van, hanem arra figyelt föl, hogy hiányzik valami az életéből, és ezt a hiányt egy olyan hasznos tevékenységgel lehetne megszüntetni, amely maradandó eredménnyel végződik

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Mocskolódások kora

ĀA világban megbomlott a rend, és ez ragadós. Visszaállítani csak társadalmi összefogással lehetne, de láthatóan erre nemigen van hajlandóság, tehát tenni kellene valamit