Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Ki van otthon?

Nem látta a Mézengúz című animációs filmet sem az ATV híradójának csapata, sem az a néhány ember, aki itthonról vagy külföldről a Baranya megyei Köblénybe akar beköltözni

álláspont

A filmben a méhek megunják, hogy szorgalmas munkájuk gyümölcsét mindig az ember fölözi le, ezért sztrájkba kezdenek. Hamarosan azonban azzal szembesülnek, hogy a munkabeszüntetéssel felfüggesztették azt a tevékenységet is, amelyet csak úgy, mellékesen végeztek a méz előállítása közben, tudniillik hogy beporozták a növényeket.

A Föld pusztulásnak indul nélkülük, ezért a méheknek dönteniük kell. Mielőtt elemeznénk az ATV egyik riportfilmjét, érdemes felidézni azt is, hogy a magyar méhészek évtizedek óta küzdenek azzal, hogy az olyan, a mézhamisítás fellegvárainak számító országokból, mint Kína vagy Ukrajna származó termékek, továbbá az olyan meggondolatlan uniós intézkedéstervezetek, mint a magyar akácosok megritkítása, tönkre ne tegyék az üzletüket. A magyar méhészet nehezen, de tartja magát, nagy kár lenne érte.

Az ATV anyaga arról számolt be, hogy egy család nem tud beköltözni a Köblényben megvásárolt házába, mert a szomszédban méhészet működik, és a rovarok fenyegetik a családot. A helyzetet súlyosbítja, hogy minden családtag allergiás a méhcsípésre. Megszólalt még egy belga hölgy is, aki ugyancsak a faluban vásárolt házat, és aki – különösen rajzáskor – szintén retteg kimenni a saját udvarára.

Az újságolvasó számára feltehetőleg ismert tény, hogy Baranya megye több kisebb régiója a rendszerváltozás óta megélhetési gondokkal küzd. A bányászat leépülése, az ipar átalakulása miatt tömegek vesztették el az állásukat és voltak kénytelen más megélhetés után nézni, vagy elköltözni a környékről. Falvak néptelenedtek el, majd alakultak át. E települések sajátossága ugyanis, hogy páratlanul szép természeti környezetben fekszenek, igazi mesevilágba kerül, aki átkerékpározik vagy átautózik a Zselic közelében emelt kis házak között.

A fővárosból és a nagyobb városokból kikacsingató magyarok mégsem fedezték fel maguknak a környéket. Míg menő dolognak számít például az Őrségben házat venni, Baranyával nem számol senki. Nem úgy a Benelux államok polgárai, akik jövedelmükhöz viszonyítva egy marék rajzszögért vásárolják fel a házakat. Igaz, munkát is adnak a helyieknek: ők nyírják a füvet, ősztől télig ők tartják karban a megvásárolt ingatlanokat. Mindezek ismeretében érthetetlen a vállaltan baloldali értékeket képviselő ATV álláspontja.

Az allergia nem tréfadolog, aki ilyesmivel küzd, megnézi, mit eszik, mit iszik, mit lélegez be – vagy hogy hol vásárol házat. Legalábbis az alapvető életösztön ezt diktálná. A méhészek miatt panaszkodó család magatartása hasonlatos azokhoz a sajtóból ismert esetekhez, amelyekben városi emberek vidéki házat vettek, majd panaszra jártak az önkormányzathoz, hogy a szomszédban kukorékol a kakas, a templomban pedig túl hangosan harangoznak. Feltehetőleg a belga hölgy is megnézte, mit vásárol, furcsa az utólagos panasz.

Valamikor, pályája csúcsán Michael Schumacher úgy döntött, egy svájci faluban telepszik le. A helyi jog szerint a falu közössége szavazhatott arról, hogy mit szól az ötlethez. A válasz udvarias, de elutasító volt: „Köszönjük, megtisztelő, de nem szeretnénk, ha az ide zarándokló rajongók feldúlnák a falu békéjét.” Magyarországon szerencsére szabad mozgás van, mindenki ott vásárol ingatlant és telepszik le, ahol akar és tud. A józan ész szerint azért választ valaki életterül egy adott helyet, mert az tetszett meg. Miért akarna változtatni rajta? Aki ebben gondolkodik, azt sehol nem hívják új lakónak. Inkább betolakodónak.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Egy kis nyelvészkedés

ĀGárdonyi Géza Egri csillagok című regénye Magyarország legkedveltebb könyve lett évekkel ezelőtt egy televíziós műsor eredményeként

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Minden áron?

ĀA legfőbb megtévesztés, hogy azokhoz tartozhatsz, akik küldenek, s nem azokhoz, akiket küldenek