Bán Károly

Vélemény és vita

Jakab (baj)társai

Tegnap valaki azt kérdezte tőlem, ismerem-e a viccet, hogy ki lehet sztárügyvéd? „Hát az, aki együtt szaunázik az ügyésszel meg a bíróval” – kaptam meg a választ a mesélőtől, ami után nem nevettük magunkat halálra

álláspont

A vicc ebben leginkább az, hogy ez nem vicc. Vicc ugyanis elképzelt dolgokból még nem született, csak a valóságból. A humor (egyébként is) úgy jön létre – definiálta Karinthy Frigyes a Görbe tükörben – , hogy a mechanikusan történő dolgokat megfordítjuk, és úgy tekintjük őket, mintha nem volnának megfordítva.

Szinte idevág mindaz, ami napjainkban a Jobbikban történik, már csak azért is, mert a viccet is, persze egész véletlenül egy szabolcsitól hallottam. A történet bejárta a sajtót: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön csapatépítő tréninget szervezett a párt, ahová nem hívták meg az egyik alelnököt, meghívták viszont huszonnégy éves élettársát, bár kétségkívül ő is jobbikos volt. A hölgyet az egyesült ellenzék, a tiszták koalíciója előválasztáson győztes képviselőjelöltje cserkészhette be – miután felesége hazasietett a gyermekhez –, becsalhatta egy szobába. A nőt odakísérő helyi kampányfőnök bajtárs rájuk zárhatta az ajtót, majd őrt állhatott a szoba előtt.

Kisvártatva, segélykiáltások hangozhattak el odabentről, amire felfigyelhetett a párt egyik jogász végzettségű országgyűlési képviselője, aki betörhette az ajtót, hogy kimenekítse a fürdőszobából a sikítozó áldozatot. A buliban jelenlévő pártelnök eközben részegen fetrenghetett a vadászházban. Másnap kora reggel a feltételezett elkövető az áldozat élettársát hívta fel telefonon, és azzal védekezett, hogy valamit belekeverhettek a pálinkájába, nem volt magánál, bocsánatot kért, ugye az italába kevert por okozhatta csak a belőle előtörő, nagy löttyös indulatot.

Tegnap pedig már arról szóltak a hírek, hogy az áldozatot megfenyegethették, a párt egyik magasrangú tisztség-viselője tette ezt, hogy ne merjen uram bocsá’ pofázni, mert – idézzük a feljelentésben foglaltakat – „tönkreteszünk, ha bárkinek bármit elmersz mondani.”

Jakab Péter pártelnök ezek után érezte úgy, hogy szólni kell a bajtársaihoz, mert ha a dolgok így mennek tovább, nem marad senki a pártban, egyre nehezebb lesz szégyenérzet nélkül megélni a jobbikos létet Ököritófülpös árnyékában. Jakab Péter azt üzente, „ti, akik kitartotok a Jobbik mellett akkor is, amikor támadás az ára, mindannyian a bajtársaim vagytok. Fizessenek meg a tolvajok!” – tette hozzá párt szlogenjét.

Ha már a tolvajoknál tartunk, felhívnánk Jakab Péter elnök figyelmét arra, hogy a védelmébe vett bajtársának hivatalos papírja van arról, hogy tolvaj. Azoknak, akiket a pártelnök vádolni szokott, nincs. A bajtársa ugyanis maga ismerte be a Nyíregyházi Járási Ügyészségen, hogy Kocsord polgármestereként jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást követett el. A beismerés, a büntetlen előélet, a vagyoni kár megtérítése fejében azonban a  vádhatóság az eljárást felfüggesztette vele és társaival szemben egy évre. Ez letelt, így a felfüggesztés jogerőre emelkedett, és F. István mentesült a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól.

Úgy ítélték ugyanis meg, hogy a felfüggesztés kedvező hatással lehet az elkövetők – társtettesek is voltak – jövőbeni magatartására. A vádhatóság is tévedhet, ahogyan most is történt. Ráadásul a jobbikos bajtárs nem csupán a szexuális terror ügyében indult büntetőeljárásnak lehet alanya, hanem már két éve nyomoznak egy hűtlen kezelés gyanújával indult eljárásban, idén március óta pedig egy másik költségvetési csalás ügyében. Mindkettő a kocsordi önkormányzatnál történtek miatt folyik, és épp F. István polgármesterségének idejére esik.

(A szerző újságíró)  

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

„… az órák összevissza vertek”

Ā„Ketyegj, vén, jó költő-vigasz!” – idézte Babits A halhatatlanság halála című esszében Tóth Árpád sóhaját, s Kosztolányi az 1910-es A szegény kisgyermek panaszai ciklus Azon az éjjel… kezdetű darabjában versszervező képpé emelte az óramotívumot

László Tamás

László Tamás

Évi kétezer

ĀAz MNB fő célként évi száztízezer gyermek születését javasolja 2020-tól 2030-ig a magyar népesség fenntartható szinten maradásához