Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Gáz van, babám!

Engedjük el magunkat, és ringatózzunk egy kicsit abban az édes érzésben, amellyel elképzeljük, ahogy Vlagyimir Putyin egy moszkvai ukrán étteremben vendégül látja Gyurcsány Ferencet!

álláspont

A jelenet nem egy kései Rejtő-utánzatból való, megtörtént, mégpedig 2009 novemberének végén.

Az eset érdekessége, hogy bár magánmeghívásról volt szó, (az akkor már fél éve leköszönt magyar miniszterelnök saját költségén utazott), mégis fotó készült arról, ahogy a két politikus és a két first lady közös asztalnál ül, sőt a felvétel azonnal kikerült az orosz elnök honlapjára. Mindez a „Gyurcsány Moszkvában” keresőkifejezés beütésével könnyen ellenőrizhető.
Gyurcsány Ferenc ekkoriban roppant népszerű volt Moszkvában, ugyanakkor kifejezetten fontosnak tartotta az orosz–magyar kapcsolatok ápolását, kiemelt témaként kezelte Magyarország energiaellátását.

Ezért rendkívül gyakran utazott az orosz fővárosba, és az említettek fontosságának tudatában nyilatkozott a látogatásokon vagy azokat követően. Kétezerhét március elején az Origo idézte az Oroszország Hangja rádió honlapját, amely szerint Gyurcsány úgy nyilatkozott: „Oroszország nagyon fejlett demokrácia.” Ugyanez a cikk megemlíti, hogy Gyurcsány bő egy év alatt háromszor utazott Putyinhoz, egyben idézi a baloldali politikusnak az International Herald Tribune-nek adott nyilatkozatát, amelyben álomnak nevezte a Nabucco-vezeték tervét. Ekkor a nemzetközi sajtóban az a vád érte őt (milyen érdekes, mintha ismerős lenne valahonnan), hogy maga mögött hagyná az EU közös energiapolitikáját, és Moszkva felé kacsingatna.

Erre sikerült ráerősítenie nem egészen egy évvel később, 2008 februárjában, amikor megállapodást írt alá Putyinnal a Déli Áramlat nevű orosz földgázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről. Ekkor tette azt a megjegyzést, amelyet sokan és sokszor idéztek a későbbiekben a sajtóban: „Önök gyorsabbak voltak, mint a Nabucco.” Az uniós projekttől ugyan nem zárkózott el, de határozottan úgy nyilatkozott, hogy az ország energiabiztonsága az orosz–magyar megállapodás mellett szól.

Érdekességképpen említjük, amin vélhetően nem sokan fognak meglepődni, hogy ugyanez a Gyurcsány Ferenc volt az, aki 2016 szeptemberében saját közösségi oldalán oroszellenes, ukránbarát agitprop videót tett közzé, amely szerint: „Magyarországnak korrupt és oroszbarát kormánya van, Orbán csak Putyin kegyét keresi.” A videó azt is megemlíti, hogy az újabb paksi blokk csak az orosz érdekeket szolgálná, Orbán Viktor pedig már az év elején aláírta Brüsszelben azt a megállapodást, amely szerint Magyarország menekülteket fog befogadni, a kvótanépszavazás pedig csak azt a célt szolgálja, hogy Orbán kivezesse a magyarokat az unióból.

A Men In Black című filmben használnak egy ügyes eszközt, egy elemlámpához hasonló kis készüléket, amely egy erős fényvillanás kíséretében kivakuzza a kiválasztott ember emlékeit. Csak egy gombnyomás, és gyakorlatilag új élet kezdhető az előző bármiféle nyoma nélkül. A magyar politikában ilyesmire nincs szükség, megy minden magától.

Egy régebbi kutatás szerint nálunk a politikai emlékezet nagyjából három hónapig tart, csupán ennyire emlékszünk vissza, ki mit mondott, mit tett. Gyurcsány Ferenc látszólag ezt nagyon jól tudja.

Von der Leyen látogatása apropóján megint összecsapnak az érvek, ellenérvek, sok minden elhangzik. Hogy milyen döntések születnek majd, nem tudjuk, de azt látjuk, hogy az érdekek nem változtak, Brüsszel is, Moszkva is konzekvens. Csak a magyar baloldal nem az. Szóval gáz egyelőre van, ha pedig Gyurcsányra és körére tekintünk, az is eszünkbe jut, hogy velük aztán gáz van, babám.

(A szerző lapszerkesztő)  

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Ismét a népnek lesz kormánya

ĀMindig bátran és sokasággal álltunk és állunk ki a közös identitásunkat szem előtt tartó pártok és kormányzásuk mellett

Bogár László

Bogár László

Veszélyek évtizede

ĀMivel a népesedés a legmélyebb lelki, erkölcsi, szellemi energiák kivetülése, a legfőbb feladat a magyarság szellemi megerősítésének elősegítése