Deme Dániel

Vélemény és vita

Gyűlölet a tükörben

álláspont

A minap az újságírói tájékozottság nevében újra rákényszerítettem magam, hogy megnyissam a német Der Spiegel (A tükör) honlapját, habár amikor a közkeletű lügenpresse (hazugságsajtó) fogalmát hallom, valahogy spontán mindig ez a publikáció jelenik meg lelki szemeim előtt. Félelmeim sajnos beigazolódtak, a Spiegel krónikus magyarfóbiája újabb szintet lépett, nyilván a német politikával szinkronban, lefelé.

Az Orbán-probléma című agitprop írás négy (!) szerzője megismétli a már jól ismert közhelyeket arról, hogy Orbán Kína és az oroszok trójai falova az EU-ban (nem bírják kiheverni a Szputnyik és a Sinopharm sikerét), hogy a kormány léte az EU-s támogatásoktól függ, hogy a legkisebb faluig, színházig és egyetemig a vezetés mind Orbán „elnök” támogatóival van teletömve és így tovább.

Ahhoz azért kell egy kis képzelőerő, hogy a budapesti színházak és egyetemek vezetőségét el tudjuk képzelni, ahogy a választócédulán a Fidesz–KDNP mellé teszik az x-et, de mondjuk, ha már négyen írták a cikket, azt is megnézhették volna a Wikipédián, hogy Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, nem elnöke. De valószínűleg mindez csak a német baloldal áprilisi magyar választások okozta kiheverhetetlen másnaposságának tudható be.

Az viszont szembetűnőbb volt, amikor egy névtelen, de persze független budapesti újságíróra hivatkozva azt írták, hogy „megszabadulni az Orbán rendszertől csak úgy lehetne, ha Orbán magát is eliminálná”. Azért ez nem semmi! Leváltani, vagy megbuktatni már nem elég, a demokratikusan megválasztott miniszterelnöktől a németek szerint a természetes reakció az lenne, ha „eliminálná” magát, bármit is rejtsen ez a súlyosan félreérthető kifejezés. Persze nem kell itt mindjárt rosszra gondolni, a Momentum valamelyik diákszakszervezeti klubjának pincéjében a fasiszta magyar átlagember elől bujdosó utolsó budapesti független újságíró sem akart semmiféle erőszakos képzettársításokat gerjeszteni.

Azért ha valakinél nem ment volna át az üzenet, a Spiegel-négyek még idézik Moritz Körnert, az Európai Parlament német szabad demokrata (FDP) politikusát, aki a választások után úgy nyilatkozott, „szinte lehetetlen lesz Orbánt demokratikus módon eltávolítani”.

Hát igen, Körner úr, erre van az Európai Parlament. Ha demokratikusan nem megy, akkor megszavazunk egy nem demokratikus megoldást, és kezdődhet is az „elimináció”, az „eltávolítás”. Körner volt az is, aki a választások előtt arra figyelmeztetett, hogy ha a magyarok többsége megint „beveszi az Orbán-show-t”, akkor újraválaszthatják. Igen, a gyermekvédelmi és energiabiztonsági műsor megint kétharmadot kapott, nem így a nyílt határok, arab bandaháború és hideg radiátorok Merkel-produkciója.

Az újságírói civilitás érdekében nem szoktam bírálni baloldali kollégáimat, de a Spiegel uszítói se nem baloldaliak, se nem újságírók. Ők a sajtót a gyűlöletbeszéd normalizálására, a nemzetek és azok demokratikusan megválasztott kormányai elleni uszításra használják. Ideológiailag pedig ott eveznek, ahol a marxizmus erkölcsi nihilizmusa belefolyik a szélsőjobboldal világnézeti abszolutizmusának gyilkos sodrába.

A radikális és az extrém ideológia közti különbség az, hogy míg az első formabontó és tabudöntögető, addig a másik már erőszakra buzdít. Az első esetben csak a hazugságaikkal ölnek, ahogy az történt Németországban a 2015-öt követő terrorista és migráns erőszak vagy a vakcinabotrány esetében. A másodiknál viszont idővel gyilkolni fognak, ezért kell a német társadalomnak sürgősen levonnia a következtetést az elmúlt évszázad két ismert példájából, amikor a túlélési ösztöneiket felülírta a bosszúvágy.

(A szerző újságíró)  

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Jakab a Jobbik Retkes Attilája

ĀA „tisztújító” kongresszusának hála, Jakab Péter lehet az, aki lekapcsolja a Villányi útra nyíló pártiroda villanyát

Rab Irén

Rab Irén

Hová vezet a kollektív kirekesztés?

ĀBad Harzburg egy festői szépségű fürdőváros a Harz-hegység északi lábánál. A valamikori sóbányászat hozadéka a természetes sós víz, amire a 19. század végén, a kor divatja szerint gyógyfürdő épült