Nagy Dóra

Vélemény és vita

Tovább szakad a lyukas zokni

Viszonylag csendesen zajlott le a Magyar Országgyűlés alakuló ülése. Persze kivonulósdi azért volt, amiről a DK és a Momentum gondoskodott

Nyilván volt rajtuk lépésszámláló, és szerették volna növelni a napi limitet, mert nagyon más értelme ennek az egésznek nem volt. Mondjuk, az is lehet, hogy Gyurcsányékban a szokás hatalma munkált, a Momentum meg jó kutyusként követte a gazdit. Az meg, hogy ki fogott kivel kezet már szót se nagyon érdemel. Mindenesetre az is nagy eredmény ettől az ellenzéki alakulattól, hogy nem harácsoltak, síppal, dobbal, nádi hegedűvel sem készültek, a bábok és a táblák is otthon maradtak.

A táblával együtt pedig Hadházy Ákos is inkább a távol maradást választotta, és máshol lóbálta most azt a bizonyos szervet. Először valamilyen rejtélyes oknál fogva egy Baranya megyei településre ment el, hogy ott tegyen alternatív esküt. Az, mondjuk, rejtély számomra, hogy ha Zugló körzet egyéni országgyűlési képviselője, akkor miért Baranya megyébe ment, de hát sok furcsaság övezi ezt a jóembert. Majd aztán csak megjelent a Parlamentnél is, most már többedmagával, és még táblákat is hoztak! Ez azért nagy megnyugvás, hiszen mindannyian szeretjük a folytonosságot, és Hadházy Ákost nem tudjuk már táblák és lyukas zokni nélkül elképzelni. Ez utóbbit most nem tette közszemlére, pedig biztos a lábán volt demonstrálva a kétségbeejtő nyomorát, amelybe a galád Orbán-rezsim taszította.

Nos, a kis szabadtéri, ötfős hacacáréján elmondta, hogy tőle azt várják el az emberek, hogy ne menjen be dolgozni a parlamentbe. Milyen jó dolga van! Mondjuk, végre fizetést és bizottsági helyeket nem fog kapni azért, mert távol van, szóval ilyen szempontból tényleg mindenki jól járt. Na jó, talán a zuglói emberek nem, de hát Hadházy megmondta, hogy tőle ezt várják a választói, akik tudhatták, hogy kire szavaznak. Szóval innen nézve még ők is megkapták, amit akartak. Tehát megtudtuk, hogy neki arra van felhatalmazása, hogy ne menjen be a munkahelyére dolgozni, és külön utakon járhat. Oké.

Közben az északír terrorszervezet, az IRA egyik volt politikai szárnyának iránymutatásait követi – saját bevallása szerint. Ez iga-zán megnyugtató, azért remélem, a bombarobbantgatás még nem szerepel a repertoárjában. Egyelőre marad a kivonulás meg a parlamenten kívüli lét, mert ugye itt aztán mindent is elcsaltak (hiába mondtak ennek ellent a vidékre látogató szavazatszámlálóik – biztos megvette őket a Mészáros), és az egész rendszer nem legitim. Mondjuk, akkor nem értem, minek indult el a választáson? Simán csak kikiálthatta volna magát képviselőnek, nagy különbség az ő esetében úgy sincsen.

Majd aztán kitért arra, hogy a hatpárti szövetségesek közül többen kollaboráns pártok (tuti, hogy őket is megvette a Mészáros), mert nem vonultak ki. Pedig az, ha nem is nagyon hatásos, de ettől még lehet az új ellenzéki politizálás alapja. Ha ezt valaki megértette, akkor azért majd magyarázza el nekem is, mert nem vagyok annyira felvilágosult, mint Hadházy. A Momentum képviselői, mondjuk, pont kimentek, ennek ellenére mégis jól összevesztek Hadházyval, aki jelenleg függetlenként vonulászik fel s alá a Parlament előtt, mert ugye az épületbe nem megy be. Sok értelme van ennek, mondhatom.

Abban azért biztosak lehetünk, hogy az osztódással szaporodó frakcióik ebben a négy évben sem fognak nyugton ülni, és még véletlenül se kezdenek bele az értelmes ellenzéki politizálásba. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy simán elindítottak egy olyan embert a választáson, aki köztudottan nem képvisel semmit sem, csak saját magát.

Mondjuk, azt jól csinálja, hiszen nulla munkával kapott eddig milliókat. Legalább most már ez nem fog előfordulni, mint ahogyan az sem, hogy a liberálbolsi elit hazai kifutófiújai és -lányai (bocsánat, én annyira maradi vagyok, hogy tartom még azt, hogy fiúk és lányok vannak) végre azt csinálják, ami a dolguk. Minden marad a régiben, maximum ki fogják ezt egészíteni azzal, hogy különböző provokációk és megmozdulások lesznek az utcákon, hátha a jobboldali kormány átmegy végre egyszer Gyurcsányba, és szemeket lövet majd ki egy tüntetésen. Addig álljanak féllábon!

Az egyszer biztos, hogy Hadházy Ákos a tökéletes példája annak, hogy milyen posvány uralkodik ezen az oldalon. Mint ahogyan az is jelzésértékű, mennyire nem értenek egyet az úgynevezett „szövetségesek”, akik egy hónapja még bőszen hangoztatták, mennyire egy húron pendülnek.

Az O1G-t illetően mindenképpen, de azóta azért csak megmutatták, hogy a hatalom és a pozíciók elosztásán kívül más nem érdekli őket. A kampány ideje alatt még rajtuk volt a cipő, ahogy Hadházyn az MTV-székházban előadott pantomimjátékán, de aztán csak lekerült róluk a választásokat követően, és szépen kikandikált a valóság. Ami nem más, mint egy agyonhasznált, koszos, büdös, lyukas zokni, amit eszük ágában sincs kidobni, hanem inkább hagyják, hogy tovább szakadjon.

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)  

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A legjobb

ĀFricska. „Hát a nagy fenét volt benne a levegőben a Fidesz kétharmada”

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Hazug szabadság, szabad hazugság

ĀTagadhatatlan, hogy a világ rálépett egy járhatatlan útra. Nem gondolnám, hogy sorolnom kellene a jeleket. Itt vannak velünk. Háborúságok, éhínségek…