Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsányék bojkottja

álláspont

Charles Cunningham Boycott a 19. században Írországban szolgált intézőként egy birtokon, az ő dolga volt egyebek mellett a bérleti díjak beszedése is a földbérlőktől. A rossz termés miatt azonban az 1880-as esztendőben a bérlők huszonöt százalék kedvezményt kértek, ám az intéző csak tíz százalékot ajánlott meg. Emiatt a teljes közösség fellázadt, a birtokon szolgálók is, nem engedelmeskedtek a rigolyás intézőnek, megtagadták a munkát a bérmunkások, a boltosok nem adták el neki portékáikat, a postás nem vitte ki a leveleket.

A grófság válságba süllyedt, a könyörtelen intéző neve viszont fogalommá, később igévé nemesült, és a bojkott a politikában is polgárjogot nyert. Ám mint a példabeszédből is láthatjuk, az eredményes bojkotthoz közösség kell, szolidaritás, a szolidaritáshoz közügy, a közügyhöz képviseleten alapuló köztisztelet, sőt érdemek, együttgondolkodás.

Mindaz, ami a magyar ellenzékből jórészt hiányzik. Jellemző, hogy Hadházy Ákos, a magyar parlament független képviselője is megpróbálkozott a bojkottal, egyszemélyes tüntetést tartott az országházi szezonnyitón a Kossuth téren, ám akciója elbukott.

Sőt, tegnap Zuglóban a választópolgárok közül már több tucatnyian Hadházy lemondását követelték a közösségi médiában, az ellenzék fenegyereke ugyanis egyéni körzetben szerzett mandátumot, elvben tehát a zuglóiak képviseletére kért és kapott felhatalmazást.

Hadházy bojkottfelhívása a parlamentben is csődöt mondott. Az „Egységben Magyarországért” pártjai képviselőinek egyik fele kivonult az ülésteremből, majd visszaszivárogtak néhányan, három párt képviselői viszont ellenkezőleg, maradtak az ülésteremben. Az Amerikai Népszava beszámolójában azt írta, „a parlament alakuló ülésén atomjaira hullott az ellenzéki összefogás, amely csürheként bolyongott a T. Házban”.

A kormánypártisággal nem vádolható orgánum szerzője szomorúan konstatálta, hogy a választók a baloldalon szedett-vedett társaságot láthattak, amely „összevissza mászkált, mint a birkák”, mindenki ment a saját feje után. Az Amerikai Népszava szerint ez az ellenzéki társulat képtelen lett volna komoly és felelősségteljes kormányzásra.

A bojkottra szólító Hadházy szerint elvbarátai kollaboránsok, képtelenek az ellenállásra, egy liberális értelmiségi pedig már arról elmélkedett, hogy az ellenzéknek „téglája” van, aki megbízás alapján működik, maga Márki-Zay Péter, aki szétverte az ellenzéki összefogást.

A jogtudós téved, nem kellett ehhez Márki-Zay. Nem volt és most sincs összefogás a baloldali pártok között, a megszerezhető zsákmányon, a koncon kívül semmi nem tartja össze őket. A közös listán induló balliberális képviselők hat frakcióba történő telepítése hárommilliárd forint többletköltséget jelent az adófizetőknek. Hat párt, hat frakcióvezető, hatszor több helyettes, több sarzsi, több segéderő, titkárnő és költségtérítés. Miközben a hat pártból hat valójában azért tette le a parlamenti esküjét, hogy hozzájusson ahhoz a pénzhez, amely a parlamenti státusszal jár.

Gyurcsány Ferenc egyébként már 2011-ben meglebegtette a bojkott lehetőségét, azt írta a Facebookon, hogy az ellenzék számára a „cselekvés most a bojkott”. Ugyanakkor Kovács László egykori szocialista elnök szerint a bojkottal csupán annyit  értek el, hogy „elzárták maguktól a közvéleményt”. Az egységet hazudó, ám a választóktól, a valóságtól, az utca emberétől, a magyar vidéktől és a néplélektől elidegenedett, vízió és ötlet nélküli, Gyurcsány vezényelte hamiskártyások  2018 óta kilencszázezer választót veszítettek.

Mi szóltunk, az eltűnt választókat nem a bojkott fogja visszacsábítani.

(A szerző újságíró)  

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Filmnap, magyar história

ĀNálunk a valamire való alkotómunka mindig közösségi indíttatású, a nemzet, a magyarság érdekeiért, gyötrelmei ellen, ilyen-amolyan ügyeiért síkra szálló, ezekkel összefüggésben alkalmazott művészi tevékenység volt

Deme Dániel

Deme Dániel

Testvérek, egymásnak hátat fordítva is

ĀKissé fájdalmas téma ez, de jobb, ha a lengyel vezetők brüsszeli dorombolásszerű háttérzajjal kísért bírálatai után mi, magyarok is végre kimondjuk, hogy hányadán állunk a lengyel–magyar barátsággal