Őry Mariann

Vélemény és vita

Bohócok

„Magyarország emelkedő pályán van, és tekintélyt sugároz” – mondta Kövér László újraválasztott házelnök az Országgyűlés hétfői alakuló ülésén

álláspont

Ez magyarok millióinak közös teljesítményével megalapozott optimizmus és az alakuló ülés méltósága láthatóan sok volt a Gyurcsány-baloldal egy részének.

Amikor egy szomszédos, magyarok által is lakott országban háború dúl, és válság fenyegeti Európát, vannak politikusok, akik felmérik annak jelentőségét, hogy a választók rájuk bízták a jövőjüket, tőlük várják biztonságuk szavatolását, és vannak, akik nem. Azoknak, akik naphosszat a demokráciáról beszélnek, illene komolyan venniük az Országgyűlés alakuló ülését. Ehelyett azt láthattuk, hogy egy hangos, agresszív kisebbség úgy döntött, megpróbálja bojkottálni az eseményt, és saját performanszára felhívni a figyelmet.

Az eskütétel után a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció, a Momentum és a gazdatestbe öntudatosan kapaszkodó Párbeszéd-frakció tagjai kivonultak az ülésteremből. Ez önmagában is eléggé szégyenletes, de csak a jéghegy csúcsa.

Fekete-Győr András vezetésével a Momentum-frakció az elmúlt hetekben nagy lelkesedéssel csinált hülyét saját magából. Először kitalálták, hogy bojkottálják az alakuló ülést, aztán amikor felvilágosították őket, hogy akkor se fizetés, se pozíciók, mégiscsak bementek esküt tenni.

Egy pár vargabetű azért még volt a történetben, ahogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető fogalmazott, Fekete-Győr addig próbált cselezni, amíg belegabalyodott a saját lábába, és elesett. E teljesen értelmetlen cselezgetésbe belefért egy egészen nevetséges ultimátum, amit a Facebookon intézett Fekete-Győr Kocsis Mátéhoz, bár egyébként élőben is elmondhatta volna az alakuló ülést megelőző egyeztetéseken, de inkább ült kukán. Majd egy ponton a parkban duruzsolva tanácskozta meg Gyurcsánnyal, hogy másszon ki az egész idiotizmusból. Hát, ennyire tellett.

Erős a verseny, de a prímet azért mégiscsak Hadházy Ákos viszi. Az elmúlt ciklusban nem nagyon hallottuk a parlamentben, ami nem meglepő, hiszen nem is volt bent túl sokat. Leginkább azt jegyezhettük meg, amikor egy trágár táblával hívta fel magára a figyelmet.

Hadházy Ákosnak mindene a figyelem, most is azt akarta elérni, hogy vele foglalkozzon mindenki. Mivel az alakuló ülésen nem tett esküt, nem vehet részt az üléseken és a bizottságok munkájában, tisztségre sem választható meg, és javadalmazást sem kap. Tudja, hogy működik ez, hiszen négy éve is később rakta le az esküt. Végül is megérte, hiszen ez csak tavaly összesen több mint hatvanmillió forintot jelentett neki, fizetés és költségkeret formájában.

A képviselő, aki sikeresen összeveszett a Momentummal, amiért ők mégsem bojkottáltak, alternatív esküvel és egész road show-val bohóckodott tegnap. Ez azonban nem változtat azon a nagyon is súlyos tényen, hogy tegnap úgy alakult meg az új Országgyűlés, hogy Zuglónak nincs benne képviselője. Hadházy ugyanis egyéni mandátumot nyert, 30 159 ember rábízta a jövőjét és biztonságát, de a választott képviselőjük úgy él ezzel az óriási bizalommal, hogy folytatja az öncélú botránypolitizálást.

Tanulságos végignézni azért a padsorokon. Se megújulás, se felelősségre vonás nem történt a Gyurcsány-baloldalon. Nincs már részükről többről szó, mint saját megélhetésükről. Jakab Péter szónokolhat harciasan, de hasznos lenne hátranéznie, milyen kevesen ülnek már mögötte a frakcióban. Ezt nehéz sikernek nevezni.

Az eddigiek alapján már látjuk: a Gyurcsány-baloldal még mindig tudja, hogyan kell vesztes politikát folytatni.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az irodalom fokai

ĀHa egészen pontosak szeretnénk lenni, akkor azt kell mondanunk, hogy a debreceni irodalom lépcsőfokairól beszélünk, amit most szó szerint értünk

Bogár László

Bogár László

Orosz Trianon

ĀAz orosz Károlyi Mihály, akit Mihail Gorbacsovnak hívnak, ma is a globális véleményhatalom kedvencének számít