Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Távol a valóságtól

Akár örülhetnénk is a Freedom House legújabb jelentését böngészve

álláspont

Annak legalábbis, hogy az úgymond a demokrácia működését és a szabadságjogok érvényesülését monitorozó szervezet legújabb dokumentumában viszonyítási pontokként szereplő országok most európaiak, tehát a jelentésről szóló újságcikkek címeiben idén nem valamely mélyen demokratikus és a szabadságjogokat feltétlenül tiszteletben tartó dél-amerikai vagy közép-afrikai országok szerepelnek, mint amelyektől elmaradt hazánk.

(Az évről évre viccesebbé váló kimutatásokkal szembesülve, egy ideje már várom, hogy majd csak előkerül néhány egzotikus polinéz sziget vagy közel-keleti monarchia, mint amelynek demokratikus működése példaként állítható a visszafelé csúszó Magyarország elé.) Idén a Balkán került elibénk, az FH szervezet megállapította, hogy a demokratikus normák jobban érvényesülnek Szerbiában, Albániában, Észak-Macedóniában és Montenegróban, mint nálunk.

Volt idő, amikor egy-egy jelentés után az ember elgondolkodott rajta, vajon hogy jöhetett ki ez a matek, kik voltak azok a nagyszerű magyar helyzetleíró szakmunkások, akikre támaszkodva sikerült megrajzolni a fura, torz képet, aztán rá kellett jönnie, teljesen felesleges foglalkoznia ezzel. A Freedom House látleletei körülbelül olyan viszonyban vannak egy-egy ország tényleges demokratikus működésével, mint amilyenben a 2008-as pénzügyi válság előtti években a nagy tekintélyű hitelminősítők banki papírokra vonatkozó besorolásai voltak azok valóságos értékével.

Nem is az a leghervasztóbb, hogy blődségek sora­koznak a jelentésben. Például, hogy Orbán Viktor „idén április 3-án engedélyezte a versenyképes választásokat, de a Fidesszel a teljes államapparátust – a civil- és a médiaszektor jelentős részével együtt – az ellenzékkel szembeni harc szolgálatába állította. A szavazás következésképpen nem volt szabad, sem tisztességes. Most, hogy Orbán túlélte a választást, kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait”. Ugye, nem kell hosszan magyarázni, hogy már a szóhasználat is része az ítéletnek, a választást menetrendszerűen kiírták és nem engedélyezték, mellesleg kicsit több történt annál, mint hogy „Orbán túlélte”, közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hatalmasat nyert a Fidesz–KDNP, az egyesült baloldali ellenzék meg akkorát bukott, hogy a fal adta a másikat.

Sokkal mélyebbre vivő és a jövőt meghatározó kérdés, vajon miért gondolja bárki, hogy a világ változásaitól függetlenül, önreflexiók nélkül ítélhet meg folyamatokat, gyárthat fals, direkt eltorzított képet, próbálhat meg ezzel nyomást gyakorolni demokratikusan megválasztott kormányokra. Mennyi a felelőssége a Freedom House-nak és a hasonló egyoldalú, lassan leginkább propagandát kifejtő szervezeteknek a demokráciától való elfordulásban a világban? Vajon az, hogy a jelentéseknek egyre kevesebb közük van a valósághoz, használ vagy árt az általa vizsgált ügynek?

Sorolhatnánk még a kérdéseket, de úgy tűnik, a nemzetközi baloldali és libe­rális elit pont olyan, mint a hazai, hiába derül ki, hogy valami nem működik, tovább fújja hosszabban és fokozott erővel.A Freedom House szerint egyébként Magyarország 2019-ben átcsúszott a demokráciából a hibrid rezsim kategóriába. Ez azt jelenti, hogy „tartanak az országban ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és a politikai és polgári szabadságjogok nem minden körülmények között érvényesülnek emiatt”. Azt hiszem, lassan átalakíthatnák a kategóriát, és kimondhatnák végre, hogy hibrid rezsim az, ahol tartanak választásokat, és azt nem a baloldal nyeri. Tisztább lenne a kép.

(A szerző lapszerkesztő)  

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Toalett

ĀJ. Károly végre elhatározta, hogy ír egy önéletrajzot. Meglehetősen rövidre sikerült, de ha egy kicsit is hosszabb, akkor a fele hazugság lett volna

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A nagy sakktábla –  ki mit lép?

ĀA történészek a nagy átalakulásokat utólag általában egy-két okra vezetik vissza, a valóságban azonban a történelem menetére számos tényező hat